Bakslag för Johnson om eventuella coronalögner – kan leda till avgång

Trycket är fortsatt högt på Boris Johnson efter fester i den brittiska premiärministerns residens under coronanedstängningarna. Flera av hans partikamrater gick över till motståndarsidan och röstade för en formell utredning om Johnson ljugit i parlamentet.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson besöker Indien när brittiska parlamentet diskuterar hans öde.
TT
21.04.2022 19:46
Omröstningen gick snabbt, med ett enkelt "aye" – ja – från ledamöterna utan att förslaget gick till formell rösträkning.
Omröstningen är en direkt temperaturmätare för stödet för Boris Johnson. Skandaler med fester under coronapandemin, samt en politiskt skakig tid för regeringen, har fått förtroendet att falla för premiärministern.
Oppositionspartiet Labour krävde en omröstning om att inleda en formell utredning om Johnson ljugit i parlamentet. Sent på torsdagseftermiddagen föll rösterna, där ledamöterna fick rösta efter samvete och inte partilinje.
Det blev ett bakslag för premiärministern, som kan leda till hans avgång. Det är praxis att en minister avgår om den oberoende parlamentsutredningen slår fast att ministern ljugit i parlamentet. Något som Labourledaren Keir Starmer kräver:
– Den enkla principen är att ärlighet, integritet och att säga sanningen har betydelse i politiken.
Premiärministern har redan fått böter för att sammankomster i bland annat trädgården på 10 Downing Street i London.
Boten rör specifikt en födelsedagssammankomst i juni 2020.
Premiärministern har betalat. Och bett om ursäkt. Men det kanske inte är tillräckligt för det konservativa partiet Tories ledare.
Johnson själv befinner sig på resa i Indien under omröstningen, med kommentaren att han "måste göra jobbet" som premiärminister.

ANDRA LÄSER