Finland skrällde på stafetten – tog silver

Det finska herrlaget överraskade med att ta silver på VM-stafetten. Både dam- och herrsegern gick till grannlandet Sverige.

Arkivbild. Miika Kirmula löpte som ankare för det finska stafettlandslaget.
De finska herrarna gick in i stafetten som utmanare. Norge, Schweiz och Sverige var de potentiellt starkaste medaljkandidaterna och resten kunde skrälla vid riktigt lyckade lopp. Det gjorde Finland.
Redan från första etappen visade Aleksi Niemi att man var med på allvar och kämpade om topplaceringarna. Niemi förde Finland till det första bytet på delad första plats och den andra löparen, Elias Kuukka, fick kuta i väg ur bra utgångsläge. Den 25-åriga Kuukka gjorde ett av sina bästa lopp i mästerskapssammanhang och hölls hack i häl på den norska stjärnan Olav Lundanes. Till det sista bytet växte marginalen till en halv minut, men också försprånget till trean Sverige var ordentligt.
Ankarlöparen Miika Kirmula fick dock i tidigt skede se sig fasttagen av svenska Gustav Bergman. Samtidigt började marginalen till norska Magne Dæhli krympa. Medaljstriden såg ut att avgöras mellan de tre nordiska länderna.
Men den sista etappen blev en riktig rysare då både Kirmula och Dæhli stod för stora misstag och svensken Bergman kunde ta ledningen, vilken han snabbt tog vara på och drog i väg från resten.
Kampen om andra och tredjeplats var öppen ända till de två sista kontrollerna då Kirmula och fransmannen Lucas Basset drabbade samman efter att norska Dæhli stått för en ytterligare tabbe. Som tur var räckte Kirmulas krafter ända till slutspurten och i mål kom Finland tio sekunder före Frankrike.
På damsidan blev det ett fjärde svenskt guld för mästerskapet då också grannlandets damer tog hem stafettsegern efter en riktigt jämn tävling som kulminerade i slutspurt mot Schweiz. Där var Karolin Ohlsson snabbare än utmanaren Julia Jakob.
För Finlands del blev stafetten svår. Venla Harju, som tog brons på medeldistansen i fredags, fick en stark inledning men stod för ett taktiskt misstag mellan den elfte och tolfte kontrollen. Marika Teini startade till sin etapp som nionde men kunde inte stiga mer än en placering. Ankaret Merja Rantanen gjorde ett stabilt lopp och slutplaceringen för de blåvita damerna var sjätte, över sex minuter från segrarlaget Sverige.
Därmed blir det finska medaljsaldot från VM i Norge Venla Harjus brons från medeldistansen och herrarnas stafettsilver.

ANDRA LÄSER