Derek Chauvin får 22,5 års fängelse för George Floyds död

George Floyds död ledde till världsomfattande protester mot polisbrutalitet och övervåld mot minoriteter. Expolisen Derek Chauvin har redan fällts för fjolårets dödliga ingripande, då han hade sitt knä mot Floyds hals i över nio minuter. Nu döms Chauvin till 22,5 års fängelse.

En aktivist i Minneapolis gläds efter att expolisen Derek Chauvin befunnits skyldig till att ha dödat George Floyd.
Expolisens advokat hävdade att dödandet av George Floyd "bäst beskrivs som ett misstag begått i god tro". Därför borde han inte dömas så hårt, enligt försvaret.
Derek Chauvin, som inte vittnade under rättegången, uttalade sig innan domen avkunnades. På grund av "ytterligare rättsfrågor" kunde han inte ge ett fullvärdigt uttalande, sade Chauvin.
– Men jag skulle vilja uttrycka mitt deltagande till Floyd-familjen, sade Chauvin och vände sig till den avlidne George Floyds anhöriga i rättssalen.
Men domaren Peter Cahill säger när straffet meddelas under fredagskvällen att känslor inte ligger bakom domen om 22,5 års fängelse.
– Samtidigt vill jag erkänna den djupa och oerhörda sorg som de drabbade känner, säger Cahill och lägger till: Jag utgår inte heller från allmänhetens åsikter och försöker inte heller sända ut något budskap. Det är inte en domares jobb.
USA:s president Joe Biden konstaterar att han inte känner till alla detaljer i rättsfallet, men säger att domen "verkar rimlig".

Kunde blivit över 40 år

Åklagarna hade yrkat 30 års fängelse, ett straff de beskriver som lämpligt med tanke på hur Chauvins agerande påverkade "offret, offrets familj och samhället". Han kunde endast straffas för den mest allvarliga av de tre dråpliknande punkterna han fälldes för, (på engelska second-degree murder) vars maxstraff ligger på 40 års fängelse.
Men efter att skuldfrågan avgjordes tidigare i år meddelade Peter Cahill att fyra "förvärrande faktorer" existerar – vilket gör att Chauvin i teorin skulle kunnat dömas till ett ännu strängare straff än så.
Dessa faktorer är att den dåvarande polisen agerade framför barn, att handlandet var "utstuderat grymt", att han agerade som en del av en grupp och att han missbrukade allmänhetens förtroende som polis, enligt domaren.

Så dog George Floyd

På kvällen den 25 maj 2020 greps den 46-årige George Floyd av polis i Minneapolis i Minnesota sedan en butiksanställd anklagat honom för att försöka köpa cigaretter med en förfalskad 20-dollarsedel.
Floyd försågs med handfängsel men när poliserna försökte få in honom i bilen gjorde han motstånd, vilket slutade med att han hamnade på marken med ansiktet ner i gatan.
Förbipasserande filmade när polisen Derek Chauvin hade sitt knä på Floyds huvud och hals i omkring 9 minuter. I videoklippet kan man höra hur Floyd över 20 gånger säger att han inte kan andas innan hans kropp blir slapp.
Floyd förklarades död på sjukhus kort därpå.
Advokaten som representerade George Floyds familj, Ben Crump, hyllar ändå domen om 22,5 år.
"Denna historiska dom tar Floyd-familjen och nationen ett steg närmare ett läkande, genom att erbjuda ett avslut och ansvarsutkrävande" skriver han på Twitter.

Släpps tidigare enligt praxis

Derek Chauvin kommer troligtvis inte att avtjäna mer än 15 av de 22,5 åren bakom galler, enligt CNN som utgår från praxis i Minnesota där en tredjedel av straffet kan strykas efter gott uppförande. Derek Chauvin beräknas då vara 60 år när han släpps fri.
Chauvins advokat har sedan tidigare sagt att de oavsett utgång kommer att överklaga domen. Juryn har enligt Chauvin och hans advokat inte varit opartisk, skrev de i en ansökan om att få prövas på nytt. Den ansökan avslogs dagen innan straffet avkunnades.
George Floyd-torget i Minneapolis i Minnesota.

Omfattande protester

Derek Chauvin fälldes i slutet av april efter en känsloladdad rättegång full av vittnesmål om händelserna den 25 maj i fjol.
Det var då Chauvin och hans kollegor gjorde ett ingripande mot Floyd, som misstänktes ha försökt köpa cigaretter med en falsk sedel. De satte på honom handfängsel och försökte få in honom i polisbilen, men han gjorde motstånd. Det var så Floyd hamnade på mage på marken, med Chauvins knä mot sin hals.
Förbipasserande filmade ingripandet inklusive George Floyds upprepade vädjanden om att han inte fick luft.
Mobilkamerainspelningen spreds snabbt i USA och världen och resulterade i protester som inte setts sedan 1960-talets medborgarrättsrörelse. Människor av olika etnicitet och bakgrund protesterade mot diskriminering och rättsväsendets övervåld mot minoriteter.
Demonstrationer mot polisens övervåld mot svarta i Brooklyn i New York tidigare i våras.

Federal rättegång förbereds

I maj åtalades Chauvin även på federal nivå för att ha berövat George Floyd hans medborgerliga rättigheter. Det federala systemet skiljer sig från det statliga, vilket i teorin innebär att ytterligare straff skulle kunna adderas på Chauvins nuvarande 22,5 år i fängelse.
Expolisen befinner sig nu på en anstalt i Stillwater, öster om Minnesota. Där hålls han separerad från de övriga fångarna för sin egen säkerhet, rapporterar nyhetskanalen CNN.
Tre kollegor till Derek Chauvin har också åtalats för det dödliga ingripandet mot George Floyd. Deras rättegång är planerad till i augusti.
ANDRA LÄSER