Nordiska ministrar kräver: Slopa bikinitvånget i handbollen

Bikinikravet inom beachhandboll måste bort. Det säger de nordiska kultur- och idrottsministrarna i en gemensam skrivelse till Internationella handbollsförbundet (IHF).

Det norska landslaget i beachhandboll bötfälldes för att de hade för stora shorts på sig i EM.
30.09.2021 13:33 UPPDATERAD 30.09.2021 13:45
Herrarna spelar i shorts, men för damerna är det bikini som gäller. Klädreglerna inom beachhandboll har under året blivit en regeringsfråga, och nu har Finlands Antti Kurvinen (c), tillsammans med kultur- och idrottsministrarna i Danmark, Sverige, Norge och Island, skickat frågan vidare till IHF.
Bikinitvånget måste bort, menar ministrarna.
"De nordiska idrottsministrarna uppmanar Internationella handbollsförbundet att se över reglerna för hur spelarna ska klä sig, så att de går i linje med jämställdheten, för att undvika att sådana regler skadar sporten", skriver de.
Frågan aktualiserades under sommarens EM när det norska laget gick emot regelverket och spelade bronsmatchen mot Spanien iklädda shorts. Norskorna hade skickat in en ansökan om att spela i tights, men fick avslag och bötfälldes med 15 000 kronor för opassande klädsel.
– Det var ganska spontant. Vi tänkte bara att "nu gör vi bara det, och sedan ser vi vad som sker", sade spelaren Katinka Haltvik för NRK.
"Den händelsen exemplifierar dubbelmoralen som många idrottare ställs inför när det kommer till hur män respektive kvinnor ska klä sig i olika idrotter", skriver ministrarna.
Läs mer: Bikiniskandalen långt ifrån över

ANDRA LÄSER