Coachen ger recept på en hållbar, energisk vardag

Under de senaste 1,5 åren har Coachen, det vill säga jag, funnits i din lördagstidning. Det har blivit nästan 80 artiklar om hur man kan må lite bättre och få lite mer ork i sitt liv. Utöver det har vi skapat mer än 50 filmade träningspass för dig att välja mellan.

Så här har vi vant oss att se coachen Anna Markelin i samarbete med HBL. I dag tackar hon för de gångna 1, 5 åren och passar på att sammanfatta några enkla råd för att vi ska få en energisk och stark vardag.
29.05.2021 08:00 UPPDATERAD 29.05.2021 12:39
Det är inte lätt att hitta balans i livet. Det finns så mycket som kräver tid och uppmärksamhet och för många hamnar det egna välmåendet långt ner på listan. Du som läst Coachens artiklar har kanske märkt hur jag försökt belysa vikten av att du prioriterar din egen hälsa, för vem ska annars göra det åt dig?
Råden kring hur du ska äta, träna och leva är oändliga. Du hittar ”experter” – och de med äkta kunskap – i alla kanaler och det är svårt att veta vem man ska lyssna på. Det är lätt att lockas av löten om snabba förändringar och resultat, för visst vill man ju tro att det ska vara enkelt och kvickt att komma i form och må bättre. Det bästa råd jag kan ge är att inte lyssna på sånt. Förändring tar tid och för att det ska fungera så måste du ha tålamod. Att halvt svälta sig själv för att ”komma i form till sommaren” är inte hållbart. Att otränad köra i gång ett hårt träningsprogram kan vara direkt skadligt. Att betala pengar till någon som utlovar garanterade resultat på en viss tid är att kasta pengarna i sjön. Du måste gräva där du står och förstå att hälsan är ett livslångt projekt – och faktiskt ett av de mest givande!
Mina allra bästa råd till dig som vill må lite bättre kommer här. Läs och fundera och sätt gärna upp på väggen.
• Det är du som är ansvarig för din hälsa. Du kan inte skylla på någon annan.
• Det är du som måste prioritera din tid. Alla har 24 timmar på sitt dygn. Vad gör du med dina?
• Omge dig med människor som stöttar dig men ha tillit till dig själv. Det är du som ska göra jobbet.
Här får du även ett recept på en hållbar, energisk vardag – i prioritetsordning:
• Försäkra dig om att du får tillräckligt med sömn och vila.
• Maten är ditt bränsle, så se till att du tankar din motor med bra energi i rätt mängd, vid rätt tillfälle.
• Använd kroppen varje dag genom vardagsmotion och rörelse och träna dina muskler och ditt hjärta minst ett par gånger i veckan.
Med dessa handlingar ger du dig själv de bästa förutsättningar för att må riktigt bra.
Det här blir den sista artikeln under rubriken Coachen. Min förhoppning är att du som läsare har blivit lite inspirerad, att du har lärt dig några nya saker och att du kanske till och med har påbörjat en process för att prioritera din hälsa lite högre. Måhända har du blivit en smula provocerad, kanske känt att ämnet inte passar dig eller att det är gammal skåpmat. Det är helt okej, allt som skrivs kan inte passa alla. Så länge du håller i minnet att det är du som måste se till att du själv mår bra – och det är du som måste göra de förändringar som kanske krävs.
Om du inte har läst Coachens artiklar tidigare så gå gärna tillbaka och botanisera. Artiklarna och träningspassen ligger kvar även om de inte längre är lika synliga på HBL.fi. Vi pratar om vardagen, maten, rörelsen och träningen utifrån många vinklar och förhoppningsvis hittar du något som du kan ha användning för. Skriv in ”coachen” i sökrutan på webben så hittar du materialet, eller skriv in www.hbl.fi/coachen i din webbläsare.
Jag önskar dig en fantastisk sommar, full av vila, rörelse och god mat. Tid med familj och vänner, spännande upplevelser och lagom med arbete.
Du hittar mig på www.annamarkelin.com – kanske ses vi framöver och ta väl hand om dig!

ANDRA LÄSER