Danmark väntas slopa alla restriktioner – når troligen flockimmunitet

Danmark tar bort alla coronarestriktioner och slutar klassificera corona som en samhällsfarlig sjukdom från och med måndag.

Enligt danska medier kommer Danmark att slopa alla restriktioner från och med måndag. Statsminister Mette Frederiksen ska meddela om det på onsdagen.
Trots att Danmark hade 42 000 coronasmittade i söndags och över 46 000 under det senaste dygnet är den danska statsministern Mette Frederiksen (Socialdemokraterna) färdig att slopa alla restriktioner och från den 5 februari klassa ner pandemin till en epidemi.
Då anses den inte längre vara en samhällsfarlig sjukdom. Det är andra gången Danmark gör det, den första gången var första veckan i september men det beslutet återtogs när smittspridningen ökade och fler lades in på sjukhus.
Det är den danska epidemikommissionen som rekommenderar att corona inte längre klassas som en samhällsfarlig sjukdom.
Den danska Sundhedsstyrelsen har gradvis ändrat rekommendationerna för coronahanteringen. Under måndagen fick danskarna nya direktiv om isolering där isoleringen kortades ner till fyra dagar efter positivt coronatest vid lindriga eller obefintliga symtom.
Att restriktionerna slopas betyder att kravet på covidintyg också slopas och att nattlivet igen öppnar. Det betyder inte att kravet på isolering vid smitta slopas.
Enligt Jyllandsposten kommer den danska statsministern att meddela om de slopade restriktionerna på onsdagskvällen. Andra danska medier rapporterar att det slutgiltiga beslutet inte är fattat ännu.

Flockimmunitet?

Danmark ser ut att nå flockimmunitet under de närmaste veckorna. Landet var bland de första att få en snabb och hög smittspridning av omikron. Före årsskiftet var den danska smittspridningen högst i världen sett till befolkningsmängden.
Orsaken till att Danmark sannolikt når flockimmunitet är kombinationen av stor samhällssmitta och hög vaccintäckning, enligt danska smittskyddsmyndigheten, Statens serum instituts, chefsepidemiolog Tyra Grove Krause. Det leder till att det finns färre i samhället som är mottagliga för viruset.
Hon skriver till danska TV 2 att immuniteten mot covid-19 inte varar för evigt.
"Det gör att viruset inte försvinner och det kommer att kunna ge nya vågor när det finns tillräckligt med mottaglighet i befolkningen och förutsättningarna för smitta är bättre, till exempel på vintern", menar Grove Krause.
I Danmark sprids en undervariant av omikron, BA.2, som står för ungefär hälften av fallen.
Enligt Thyra Grove Krause är det för tidigt att säga om de två omikronvarianterna är så olika att man kan bli smittad två gånger av omikron på kort tid.
Uppdaterad 15.15 med de senaste siffrorna.

Danmarks coronasiffror

46 590 nya smittade under det senaste dygnet.
918 vårdas på sjukhus, en ökning med 24 personer.
44 får intensivvård, en ökning med en.
28 i respirator, en minskning med en person.
3 635 har dött i covid.19, 14 fler än ett dygn tidigare.

ANDRA LÄSER