Stormen har bedarrat – många hushåll fortfarande utan el

Stormen har bedarrat under kvällen. Trots att vindstyrkan har sjunkit var 11 000 hushåll fortsättningsvis utan el runtom i landet.

Hårda vindar väntas på hela havsområdet, men speciellt starka blir byarna i söder. Arkivbild.

Det var vita gäss för hela slanten när en försommarstorm drog in över Finland på onsdagen. Finlands sjöbevakning skriver på Twitter att förberedelser är synnerligen viktiga om man ger sig ut i stormen.

– Vi har utfärdat varningar för hård vind på alla havsområden. Stormvarning råder på Finska viken och Skärgårdshavet, sade Jani Parviainen, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet tidigare under onsdagen.

Vindstyrkan klassades som farlig även på landområden. Nyland, Egentliga Finland och Åland var värst drabbade. Enligt vädertjänsten Foreca nådde ovädret stormstyrka, alltså mellan 24 och 28 meter i sekunden under onsdagen. I Hangö uppmättes enligt Yle hela 33 meter i sekunden.

Meterologiska Institutet varnar fortsättningsvis för hård vind på Finska viken, där det kommer att blåsa 12 meter i sekunden under kvällen. Utsikten till torsdagsmorgonen är en vindstyrka på fyra till åtta meter i sekunden. Mot fredagen utlovas mest svaga vindar på Finska viken, norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och Bottenviken. Lite mera vind blir det, på över tio meter i sekunden på Bottenhavet och Kvarken.

Så här såg det ut i Esbo på onsdagsmorgonen.

Mellan Hangö och Esbo och upp mot Högfors har ett 20-tal mindre stormskador uppstått under dagen.

Hundarna Daisy och Ruffe i Esbo tyckte att det var i blötaste laget i dag, fastän de är av rasen spanska vattenhundar, hälsar fotografen och matte Hannele Nygård.

– Nu för tillfället är det träd som fallit över vägen och som lutar mot elledningar. De behöver röjas bort. Vi följer hela tiden hur stormen går vidare, sade Kim Lassila, brandmästare på Västra Nylands räddningsverk.

Räddningsverket påminner om att det är tomtägaren själv som tvingas röja träd som fallit på ens egen gård. Dessutom påminner myndigheten om att man ska hålla ett avstånd till träd som fallit mot elledningar.

Uppehållsväder efter stormen

Just nu möts olika luftmassor ovanför Finland. Det har gett omväxlande väder, med allt från svalt regn till gassande sol de senaste veckorna. Efter stormen breder ett högtryck ut sig från väst vilket ger soligt väder i hela landet.

– Temperaturen är oförändrad i några dagar till, men från söndagen stiger den till runt 20 grader i söder och nästa vecka även i norr, säger Jani Parviainen.

Många utan el

Regnovädret har lett till tusentals elavbrott runtom i de södra och mellersta delarna av landet.

Strax innan klockan 21 på onsdagskvällen var 10 760 hushåll utan el i 70 olika kommuner. På torsdagsmorgonen har siffran sjunkit, men över 300 hushåll i västra Nylands skärgård saknar fortfarande el, främst i Raseborg.

En uppdaterad information om vilka områden i landet som drabbats av elavbrott finns på Energiindustrins karta på webben.

Artikeln har uppdaterats.

ANDRA LÄSER