40 miljoner löper risk för hungersnöd i Afrika

Över 27 miljoner människor. Så många lider av hunger i Västafrika och Sahelregionen. Redan till sommaren kan krisen ha förvärrats drastiskt – om ingenting görs, snart. Det slår hjälporganisationer nu larm om. – Vi ber omvärlden att inte vända dessa människor ryggen, säger Tom Peyre-Costa vid hjälporganisationen NRC, till TT.

Hungersnöden riskerar att bli ännu värre i Sahelområdet, där länder som Tchad, Mali, Senegal och Burkina Faso är belägna.
Helena Nordenberg/TT
06.04.2022 18:09 UPPDATERAD 06.04.2022 18:30
Västafrika och Sahel står inför sin värsta kris på ett decennium. Den rika världen måste erbjuda hjälp och "bevisa att liv i Afrika inte är mindre värda än de i Europa", annars kan en humanitär katastrof stå för dörren, skriver tolv hjälporganisationer i ett gemensamt uttalande.
Fyra miljarder dollar saknas, och det bara för att täcka de mest grundläggande behoven.
Antalet drabbade av hungersnöd riskerar att öka i sommar till 38 miljoner – nästan åtta gånger Finlands befolkning – om läget i Sahelregionen inte förbättras.
Hjälporganisationer varnar för matbrist i västra Afrika. Arkivbild.

Ukrainakriget, covid-19 och torka

Ett ökat antal konflikter, torka, översvämningar, covid-19 och Ukrainakriget bidrar till att krisen i bland annat Burkina Faso, Niger, Tchad, Mali och Nigeria blir allt mer alarmerande, skriver hjälporganisationerna.
– Föräldrar tvingas till omöjliga val: ska de ge sig själva eller sina barn mat?, säger Tom Peyre-Costa, som är pressansvarig för Central- och Västafrika vid den norska hjälporganisationen NRC.
Kriget i Ukraina har dessutom lett till att hungerkrisen i Västafrika och Sahelområdet hamnat i skymundan. Ukrainakriget orsakar dubbla smällar för länderna. Dels för att Ukraina stod för en stor del av deras veteimport, dels för att kriget gör att flera länder har skurit ner sitt bistånd.
– Vi säger inte att Ukraina inte ska få stöd. Det vi säger är att alla humanitära kriser borde få det stöd som behövs, säger Tom Peyre-Costa som hävdar att det är viljan som saknas, inte pengarna.
Tom Peyre-Costa, pressansvarig för Central- och Västafrika vid hjälporganisationen NRC.

Danmark skar ned bistånd

Ett av de länder som skurit ned på biståndet är Danmark, som nyligen meddelade att två miljarder danska kronor har omfördelats från utvecklingsbiståndet till flyktingmottagandet i Danmark. Det innebär bland annat att program och olika åtgärder i Sahel drabbas av en minskning med 290 miljoner danska kronor.
Över sex miljoner barn kommer i år att drabbas av akut undernäring i Sahelområdet, enligt beräkningar som FN har gjort. Av dessa kommer tillståndet för 1,4 miljoner av dessa barn att bli särskilt allvarligt, uppger Tom Peyre-Costa.
– De kommer att sväva mellan liv och död, för att tala klarspråk.

Står inför värsta matkrisen på tio år

Om inget görs kommer över 38 miljoner människor hamna i en livsmedels- och näringskris till sommaren, uppger hjälporganisationer.
Undernäringen ökar stadigt i det redan hårt utsatta området Sahel, vars länder ligger som ett bälte tvärs över Afrika söder om Sahara, från Atlanten till Röda havet.
Jämfört med 2020 minskade produktionen av spannmål i Sahelområdet med 12 procent under 2021.
Burkina Faso och Togo importerar minst 30 procent av sitt vete från Ryssland. Senegal, Liberia, Benin och Mauretanien importerar mer än 50 procent av sitt vete, framför allt från Ryssland och Ukraina.
I Västafrika har flera dagligvaror stigit i pris under de senaste fem åren. Majspriset har gått upp med 30 procent medan priset på hirs och durra har stigit med 26 respektive 24 procent. Ris är en annan viktig vara, vars pris har ökat med 18 procent.
Källor: Oxfam, Action against hunger, International rescue committee (IRC), Rädda barnen, NRC flyktinghjälpen med flera hjälporganisationer.

ANDRA LÄSER