Norge hängde av Finland efter paus

Utgångsläget var svårt mot världsnationen Norge som kryllar av kvalitetsspelare. Och uppgiften i EM-kvalet blev inte lättare av att finska stjärnan Max Granlund tvingades lämna återbud före match då han var febersjuk. Också skadade Gusten Montonen saknades då Norge vann med 35-22 inför 1200 åskådare i Vanda.

Fredrik von Troil gjorde mål också mot Norge.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
16.10.2022 18:16 UPPDATERAD 16.10.2022 19:22
Att Norge, tvåa i VM 2017 och 2019, skulle vara några nummer för stort stod klart redan på förhand. Första halvlek stretade Finland emot bra och fem mål upp i paus var mer än godkänt. Efter paus sprang siffrorna i väg då Norge stängde ner hemåt och stänkte in bollarna i offensiven.
Norges distansskytte var betydligt vassare än Finlands och variationen i offensiven bättre.
I de finska leden gjorde Benjamin Peitsaro och William Malkamäki landslagsdebut. 
— I går fick jag höra att jag ska spela. Så visst kändes det rätt speciellt, säger Dickenspelaren Peitsaro.
— Det blev ju inte så många minuter för min del, men visst var det häftigt att få göra debut och att få göra det mot ett lag som Norge. Det går inte ens att jämföra med ligamatcherna. Det här var något helt annat. Tempot är från en annan planet.
Det norska distansskyttet var ett av Norges segervapen.
Fredrik von Troil är rena veteranen jämfört med Peitsaro. Granispelaren gjorde nu sin andra landskamp och hittade rätt också mot Norge, precis som han gjorde mot Serbien tidigare i veckan. Serbien vann med tio bollar, Norge med tretton. Gruppens fjärde lag är Slovakien.
— Första halvlek är rätt bra av oss, men efter paus är de väldigt solida bakåt. Det är ont om utrymme och man får kämpa hårt för varje mål. Men det gäller att inte ge upp utan söka lösningar, säger von Troil.
Finland kom åt att före paus spela på sina styrkor. Men i andra halvlek började tröttheten krypa på, avsluten blev svåra och ansträngda och de fysiskt imponerande norrmännen kunde rymma all världens väg.
— Fysiken är den stora skillnaden mellan oss. De är så starka att vi får svårt att komma till lägen, säger von Troil som är hyfsat nöjd med sina två inledande landskamper.
— Alltid kan man ju göra bättre ifrån sig men jag är nog rätt nöjd med vad jag presterat.
Mikael Mäkelä vaktade det finska målet och stod för fjorton räddningar och hörde till ljusglimtarna i Finland som saknades Granlunds distansskytte.
Spelmässigt en bättre insats av Finland än den mot Serbien då matchen var avgjord efter en kvart. Nu hängde Finland ändå hyfsat med i en dryg halvlek mot ett väldigt meriterat motstånd.
Chefstränaren Ola Lindgren var nöjd med första halvlek.
— Vi vågar spela vårt spel och gör det bra. I andra tar Norge över och manglar oss fysiskt. Jag tror att vissa yngre spelare fick sig en tankeställare gällande den fysiska biten. Det måste många jobba hårt på, säger Lindgren.
Landslaget samlas nästa gång i januari. EM-kvalet fortsätter i mars med dubbelmöte mot Slovakien.

EM-kval

Finland-Norge 22-35 (14-19)
Finland: Benjamin Helander 6, Fredrik Karlsson 6, Santeri Vainionpää 3, Fredrik von Troil 2, Christoffer Thor 2, Jonathan Ekman 1, Viktor Grönmark 1, Roni Syrjälä 1
Publik: 1 200

ANDRA LÄSER