Fler ryssar tar sig över gränsen till Finland – "Vi bereder oss förstås på att läget kan försvåras"

Trafiken över gränsen från Ryssland till Finland har blivit livligare. Det sker efter Putins besked om mobilisering. Enligt Matti Pitkäniitty vid Gränsbevakningen är det nu mycket svårt att förutspå hur läget vid gränserna utvecklas.

Mellan S:t Petersburg och Vaalimaa, den livligaste gränsövergången mellan Ryssland och Finland, är det drygt 200 kilometer.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
22.09.2022 10:07 UPPDATERAD 22.09.2022 16:20
Gränsbevakningen i sydöstra Finland meddelar att trafiken vid gränsövergångarna från Ryssland blev livligare under natten till torsdagen. Även morgonen inleddes med mer trafik än normalt på vardagar.
Under onsdagen kom 4 824 ryska medborgare till Finland, jämfört med 3 133 personer förra veckans onsdag, enligt chefen för internationellt samarbete vid Gränsbevakningen, Matti Pitkänniitty.
I den andra riktningen över gränsen åkte 2 900 personer, vilket enligt honom motsvarar situationen den senaste tiden. Det är alltså tydligt åt vilket håll trafiken i huvudsak nu går.
Det hela sker efter den ryska presidenten Vladimir Putins tal på onsdagen där han meddelade om en partiell mobilisering. Enligt talet ska 300 000 reservister kallas in.
– Gränstrafiken har blivit livligare, men det är inte mer trafik än under en vanlig helgdag, sammanfattar Pitkäniitty.
På veckosluten är det nämligen alltid fler personer som tar sig över gränsen. Och fortsatt är trafikmängderna klart lägre än före pandemin, betonar Gränsbevakningen.
Exakt hur läget är på torsdagseftermiddagen kan Matti Pitkäniitty inte kommentera. Gränsbevakningen gör upp statistiken på dagsbasis.
Samtidigt handlar situationen vid gränsen inte enbart om den finska sidan. Det kan bli köbildning på den ryska sidan, beroende på hur fort och med vilken vilja gränsformaliteterna där sköts.

Hur ser det då ut framåt?

– Att förutspå hur situationen utvecklas vid gränserna är just nu väldigt svårt. Vi bereder oss förstås på att läget kan försvåras, säger Pitkäniitty.
Han betonar att Gränsbevakningen är en beredskapsorganisation, och säger att både personalen och infrastrukturen tål också större trafikmängder.
– I kärnan för vår verksamhet finns att vi har beredskap för olika hotbilder som Finland kan möta. Här finns inget som vi inte i våra riskscenarier inte skulle ha kunnat se framför oss. Men det kräver arbete om det blir så.
Största delen av trafiken från Ryssland sker via gränsövergångarna i sydöstra Finland: Vaalimaa, Nujamaa och Imatra. På onsdagen kom ungefär 4 400 personer via dem.
På onsdagskvällen spreds bilder på mycket långa bilköer på den ryska sidan av gränsen mot Finland. De videorna avfärdades ändå av Gränsbevakningen som falsk information, och var tagna vid en tidigare tidpunkt.
Artikeln har uppdaterats.

ANDRA LÄSER