Zelenskyj: ”Allt för att härda ut”

I dag har det gått ett år sedan Rysslands storskaliga anfallskrig i Ukraina inleddes och några tecken på ett slut syns inte. – Vi gör allt för att härda ut, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Ukrainians president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
24.02.2023 08:15
I sitt kvällstal under torsdagen beskriver Volodymyr Zelenskyj den militära situationen i de olika delarna av landet.
– I öster – väldigt svårt. Smärtsamt. Men vi gör allt för att härda ut, säger han och fortsätter:
– I söder är det rätt farligt i en del områden, men våra krigare har medlen för att svara mot ockupanten.
I Odessa och runt Svarta havet är situationen däremot under kontroll, i norr kan de ukrainska styrkorna ”se alla fiendens intentioner” och att förstärkningar införs där det behövs, enligt presidenten.

Hemundervisning på årsdagen

Skolor i Ukraina har uppmanat till hemundervisning under fredagen, av oro för nya ryska attacker för att markera årsdagen. Ibland annat Cherson uppmanas invånarna att inte gå ut i onödan.
Under fredagen kommer Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak att uppmana de övriga G7-länderna att skänka långdistansvapen till Ukraina, uppger 10 Downing Street.
Sunak kommer att argumentera för att ”sofistikerad kapacitet kommer att hjälpa till att skydda kritisk civil infrastruktur och bevara frontlinjeförsvaret”. Han väntas också upprepa löftet om brittiskt stöd till länder som vill förse Ukraina med stridsflygplan.

”Svåra veckor”

”De kommande veckorna kommer att bli svåra för Ukraina, men de kommer också att bli svåra för Ryssland. De skjuter återigen över målet. Så nu är det dags att stödja Ukrainas plan att återupprusta, omgruppera och driva framåt”, väntas Sunak säga.
Under fredagen håller han också i en minnesstund vid Downing Street, där bland annat svensk personal som utbildar ukrainska soldater i ett brittisk initiativ ska delta.
”När vi uppmärksammar ett år sedan ett fullskaligt krig bröt ut på vår kontinent, uppmanar jag alla att reflektera över modet och tapperheten hos våra ukrainska vänner som varje timme sedan dess har kämpat heroiskt för sitt land”, säger Sunak i ett uttalande.

”Annan dynamik”

USA:s försvarsminister Lloyd Austin tror att Ukraina kommer att kunna återigen bryta igenom de ryska linjerna.
– Vi tränar och utrustar flera brigader av mekaniserat infanteri – det är en rätt substantiell kapacitet. Med tillägg av extra artilleri så har de förmåga att bryta ryska försvaret och manövrar, och det tror jag kommer att skapa en annan dynamik, säger han till CNN.
En brigad består av flera tusen soldater, uppdelade i ett antal bataljoner. Att det är mekaniserat innebär att det är en rörlig enhet utrustad med pansarfordon, exempelvis stridsfordon.
Austin tror att dödläget som pågår kommer att förändras.
– Vad du förmodligen kommer att se är ukrainare som formar den här kampen så att de kan skapa möjligheter för sig själva och utnyttja dessa möjligheter framåt.

ANDRA LÄSER