Tickan är skogens svarta guld – nu inleds kommersiell odling i privata skogar

Alla svampar ploppar inte upp genast efter regnet. Sprängticka är en värdesvamp som mognar långsamt på trädstammar, den är färdig att skördas efter tio år. Nu satsar ett inhemskt skogsföretag på att ympa in svampmycel i björkstammar. Det ökar mångfalden i skogen och för skogsägaren ökar skogens värde då svampar ger bättre avkastning än virke.

Med hjälp av borrmaskin och en träklubba ympar Alm Nyman in svampmycel i björkar, det går snabbt på några sekunder. Om tio år kan han skörda sprängtickor som väger cirka 500 gram i torrvikt.
Vid första anblicken ser björkskogen i Karislojo helt normal ut – en del löv skiftar redan lite i gult men fortfarande är det övervägande grönt i skogen. På marken gömmer sig enstaka kantareller mellan höstlöven som bildar en gles matta. Men den här gången letar vi inte efter matsvampar, utan efter helt andra slags svampar, närmare bestämt sprängtickor och lacktickor. De växer naturligt i den finska skogen, men just här vid Kääpä Forests farm odlar man dem i kommersiellt syfte.
ANDRA LÄSER