Natoländer i krismöte – presskonferens utlovas 13.30 finsk tid

Natoländernas ambassadörer – inklusive Finland och Sverige – sitter samlade till krismöte med anledning av robotnedslaget i Polen.

Natoländernas flaggor utanför högkvarteret i Bryssel på onsdagen.
16.11.2022 13:11 UPPDATERAD 16.11.2022 13:12
Generalsekreterare Jens Stoltenberg inledde extramötet i Bryssel vid 11-tiden finsk tid. På plats finns även Finland ambassadör Klaus Korhonen.
Åtminstone på förhand har det inte betecknats som någon formell artikel 4-konsultation – det vill säga med hänvisning till Natos fördragsskrivning om att "medlemsländerna kommer att konsultera tillsammans när någon av dem anser att någon av medlemsländernas territoriella integritet, politiska självständighet eller säkerhet är hotad".
I informationen om dagens möte heter det än så länge bara att det är ett möte "för att hantera gårdagens explosion i östra Polen".
Flera Natoländer betonar också att uppgifter tyder på att det var en ukrainsk försvarsrobot som slog ned.
"Baserat på den preliminära information som finns tillgänglig är nedslagen högst sannolikt resultatet av ett ukrainskt luftförsvarssystem som använts för att skjuta ned ryska robotar", skriver Belgiens försvarsminister Ludovine Dedonder i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.
Senare i dag hålls även ett möte för försvarsministrarna inom det som kallas Försvarskontaktgruppen för Ukraina, den USA-ledda grupp av ett 50-tal länder som hjälper Ukraina militärt och ekonomiskt.
Mötet var utlyst redan innan gårdagens händelser i Polen, men kommer givetvis att präglas av den händelsen.

ANDRA LÄSER