Träna på arbetstid betalar sig

Skillnaden mellan välbefinnande på semestern och jobbet behöver suddas ut, för att arbetstagaren inte ska bära hela ansvaret för att bibehålla sin fysiska hälsa. Att träna på arbetstid låter dyrt, men kan öka produktiviteten och ge gladare arbetstagare som orkar jobba längre.

I Sverige erbjuder många arbetsplatser möjligheten att motionera på arbetstid.
LedareIngemo Lindroosingemo.lindroos@hbl.fi
27.07.2022 10:00
Det är många känslor involverade i begreppet semester, den här magiska tiden i den korta nordiska sommaren. Må vädergudarna vara på den semestrande finländarens sida: nu ska här nämligen både laddas upp och varvas ner på samma gång! Laddas upp i form av arrangemang för stuga, båt eller utlandsresa.  Varvas ner i form av att sova länge, vila ut, hitta tid och inspiration. Ekvationen är inte helt lätt.
Många bygger upp en förväntning i förhållande träning på semestern. Man ska vara i strandform till sommaren, eller starta träningen på semestern, alternativt börja träna till hösten just eftersom man inte gjorde det när man var ledig. Det ska joggas, cyklas och spelas padel och någon anmälde sig optimistiskt till ett motionslopp. 
Oberoende av om det är mera fokus på att röra på sig eller stå vid grillen med rosékranen bredvid, så är det allmängiltiga temat att ta igen. Ta igen sig själv, ta igen ”förlorad”, ofta bortarbetad tid, ta igen tid med familjen, ta igen träning. 

ANDRA LÄSER