Myntverket jobbar för fullt trots dalande inhemskt intresse för kontanter

Cashens era är slut redan om tre år, om finländarnas kontantanvändning fortsätter sjunka lika snabbt som i år. 2020 har varit exceptionellt. Trenden fortsätter knappast så drastiskt, men på Myntverket i Finland är ändå de inhemska mynten sedan länge bara en fotnot i bokslutet.

Teknologidirektör Jopi Hukkanen granskar mynt med vd Jonne Hankimaa. Hukkanen, som har jobbat på fabriken i 30 år, säger att det intressantaste med jobbet är att fundera över hur man kan förbättra tillverkningsverktygen – en liten förändring i stampens hållbarhet gör stor skillnad för kostnaderna.
27.10.2020 07:01 UPPDATERAD 13.11.2020 09:40
Ljudmiljön i Finlands myntverks fabrik är som i en spelhall där varje maskin ger högsta vinsten. För varje sekund spottar präglingsmaskinerna ur sig mellan åtta och tolv färska mynt, som flödar i en rännil ner i en låda, klara att förpackas och skickas till beställaren.
Här, i ett fabriks- och lagerområde i Vanda, tillverkas alla finska euromynt. Till skillnad från sedlarna, som är identiska och för Finlands del trycks i Frankrike och Spanien, är mynten nationsspecifikt utsmyckade och till stor del präglade i varje eurolands egen myntfabrik.
– Det finns en viss stolthet då det gäller de egna mynten. I många länder vill man hålla präglingen på hemmaplan, berättar Jonne Hankimaa, myntfabrikens vd.

ANDRA LÄSER