Uppfinnare hoppas på ny vind i seglen

Tio år efter att det statliga stödet till Uppfinningsstiftelsen ströps ser det nu igen ljusare ut för enskilda uppfinnare. Läget borde äntligen förbättras då en landsomfattande tjänst lanseras nästa år för evaluering av tusentals nya uppfinningar. Men fortfarande återstår frågan vem som skall finansiera utvecklingen av en idé som initieras av en privat uppfinnare eller forskare?

Vem skall finansiera utvecklingen av en uppfinning eller businessidé som initieras av en privat uppfinnare eller forskare?  På bilden vingseglet Kitewing, en av de uppfinningar som artikelförfattaren varit med att utveckla och kommersialisera på en internationell marknad.
KrönikaDebatt HBLdebatt@ksfmedia.fi
30.10.2022 07:00
Finland har tidigare internationellt legat i toppen med att skapa innovationer. Enligt den globala organisationen för industriella rättigheter, WIPO, låg innovationsindex för Finland år 2021 ännu på sjunde plats. I år har vi sjunkit till nionde medan Schweiz, USA och Sverige toppar listan. Den här artikeln fokuserar på enskilda innovatörer.
Uppfinnarna i vårt land har en längre tid undrat hur eller om de alls skall bli noterade av samhället eller myndigheterna. Det här ska ses mot bakgrunden att Uppfinningsstiftelsens finansiella utdelning till enskilda uppfinnare och innovatörer upphörde år 2013, då Handels- och industriministeriet, Sitra och Finska Kulturfonden stoppade sina årliga anslag till stiftelsen.
Myndigheterna motiverade nedkörningen av Uppfinningsstiftelsen, som grundades 1971, med att det inte är statens sak att finansiera enskilda uppfinnares idé- och utvecklingsprojekt. Statsstödet av innovativ verksamhet är därför numera helt inriktat på företagsstöd via Business Finland och privat riskfinansiering. Det innebär att uppfinnare utan kopplingar till företagsvärlden inte längre får finansiellt stöd av någon instans, vilket har upprört många inom branschen.

ANDRA LÄSER