Över 100 döda efter oväder i USA: Ber för att någon till kan räddas

Räddningsarbetare letar igenom stora fält av bråte i sökandet efter överlevande, sedan ett 30-tal tornador härjat i sex av USA:s delstater.

Förödelse efter en tornados framfart i Kentucky, USA.
Ovädret kan ha krävt över 100 liv, enligt den hårt drabbade delstaten Kentuckys guvernör Andy Beshear. Omkring 70 befaras ha dött i Kentucky, och 36 dödsfall har bekräftats från fem andra delstater.
– Jag ber för att ytterligare någon kan räddas, säger Beshear medan räddningsarbetare gräver sig igenom spillrorna av fabriken.
En tornado har rivit upp ett över 320 kilometer långt spår i marken enbart i Kentucky, krossat ett vårdhem, ett distributionscenter för nätjätten Amazon samt förstört en ljusfabrik i staden Mayfield.
Totalt beräknas tornadon ha slickat marken på en sträcka av nästan 400 kilometer, vilket kan vara rekord i USA, enligt forskare.

"Kliva över döda"

– Vi var tvungna att ta oss förbi döda för att nå offer som var vid liv, berättar räddningschefen i Mayfield, Jeremy Creason.
Bråte från förstörda byggnader och strimlade träd täcker marken i staden med 10 000 invånare. Förvriden plåt och krossade fordon kantar vägar, och tak och fönster har blåst av på de byggnader som ännu står kvar.
En överlevande som grävts fram är Kyanna Parson-Perez, som arbetade på ljusfabriken. Hon satt fast under en och en halv meter bråte.
– Jag trodde inte jag skulle klara mig, säger hon till NBC, och beskriver händelsen som "den absolut mest skrämmande hon varit med om".
110 personer fanns på fabriken när ovädret slog till. 40 av dem har räddats.

Biden lovar stöd

När ovädret nu rör sig österut över landet befarar man ytterligare extremväder.
USA:s president Joe Biden säger att han noga har följt utvecklingen och att delstaterna nu kan räkna med federal hjälp.
– Jag vill understryka vad jag sade till guvernörerna (i drabbade delstater): den federala regeringen kommer att göra allt, allt som man kan för att hjälpa, säger presidenten.
Biden säger också att han inom kort, när omständigheterna tillåter, kommer att besöka drabbade områden.
– Jag har sagt att jag gärna åker dit, men jag vill inte vara i vägen. Vi kommer inte att vara i vägen för arbetet med att rädda och återuppbygga, men jag planerar att åka.
Även västra USA härjas av extremt väder, och Biden säger att de klimatförändringar som människans miljöförstöring orsakar kan spela en roll.
– Vi vet alla att allt blir mer intensivt när klimatet blir varmare, allt.

ANDRA LÄSER