På Snapchat kan minderåriga köpa allt de inte får i butiken – förälder, håll ögonen på de här sakerna

Samtidigt som unga dricker och röker allt mindre, har det aldrig varit så lätt att få tag på allt från e-cigaretter till cannabis som nu. Förmedlingen sker på sociala medier där särskilt Snapchat blivit kanalen nummer ett. Polisen har svårt att hålla jämn takt med försäljarna.

På Snapchat kan unga få tag på det mesta. Äldre konstaplarna Michela Söderström och Niklas Kråknäs vid Helsingforspolisens förebyggande enhet hoppas att föräldrar engagerar sig i sina barns användning av sociala medier.
Jenny Bäckjenny.back@hbl.fi
12.11.2022 05:00
En flaska vodka för 15 euro, en dosa snus för 5 eller ett gram cannabis för 20 euro. Att hitta vad man inte får köpa i butiken är inte särskilt svårt, och Snapchat är den främsta kanalen bland unga.
– Största delen av de unga vet nog var de får tag på vad de vill ha. Det behövs inga större jippon, försäljningen pågår i deras egna kanaler och mest på Snapchat. Vi får dagligen meddelanden om att hej, här finns ett konto som säljer till exempel vapes, säger Michela Söderström, äldre konstapel vid Helsingforspolisens förebyggande enhet.
Så kallade vapes, alltså e-cigaretter, är inte olagliga i sig men kräver försäljningstillstånd och får inte säljas till minderåriga.

ANDRA LÄSER