Stort lidande efter skalv – dödssiffran stiger

Skalvet i östra Afghanistan i onsdags beräknas ha tagit 1 150 liv. För dem som överlevde pågår nu en kamp att få tag i mat och husrum. Enligt Rädda barnen har över 118 000 barn drabbats av katastrofen. Många barn saknar troligtvis dricksvatten, mat och en trygg plats att sova, enligt organisationen.

Afghanska pojkar vid ett av de många hus som förstördes i skalvet.
Tre dagar efter den dödligaste jordbävningen Afghanistan sett på årtionden saknar tusentals människor fortfarande mat, husrum och vatten. Dödssiffran har också skrivits upp, till minst 1 150 personer, enligt statliga medier.
Hela byar i Patikaprovinsen, där skalvet med en magnitud kring 6 inträffat, sägs ha jämnats med marken. Överlevande vittnar om att de inte ens har tillgång till utrustning för att begrava de omkomna och på flera håll har räddningsarbetet bestått av lokalbor som gräver i bråten med sina bara händer.

Dödliga efterskalv

– Det finns inga filtar, tält. Inget husrum. Hela vårt vattensystem har förstörts. Det finns ingenting att äta, säger 21-årige Zaitullah Ghurziwal till nyhetsbyrån AFP:s reportrar på plats i Patika.
Området drabbas fortfarande av efterskalv som i vissa fall uppges döda ännu fler människor, som i skräck försökt ta skydd i redan svårt skadade byggnader.
Enligt afghanska myndigheter har 10 000 hus förstörts, en förödande hög siffra med tanke på att det genomsnittliga hushållet i området består av över 20 personer.
Webbkarta över det drabbade området.

Stort hjälpbehov

Katastrofen innebär en prövning för det afghanska talibanstyret, som genom sitt hårdföra styre isolerat landet från omvärlden. Men flera hjälporganisationer har redan anlänt för att bistå med förnödenheter och FN:s generalsekreterare António Guterres har sagt att organisationen med sina många olika hjälporgan "mobiliserar fullt ut" för att hjälpa afghanerna.

ANDRA LÄSER