300 000 besökare väntas till Helsingforsbiennalen – intill Gamla saluhallen byggs en paviljong och nya bryggor

Paviljongen, med formen av en jättegryta, ska inrymma väntsal och biljettförsäljning. Bild: Pressbild/Verstas Arkkitehdit

En paviljong och två nya bryggor på Lybeckskajen ska betjäna dem som besöker Helsingforsbiennalen på Skanslandet i sommar.

Flera hundratusen besökare väntas besöka Helsingforsbiennalen som i sommar arrangeras på Skanslandet utanför Helsingfors. Båttrafiken till Skanslandet arrangeras från två bryggor intill Gamla saluhallen och en ny paviljong som inrymmer biljettförsäljning och turistinformation byggs intill bryggorna.

– Inspirationen till paviljongen har hämtats från Helsingfors skärgård och Skanslandet och har formen av en klippa som vrider sig till en cirkelformad jättegryta, säger designern Jussi Palva från Verstas Arkkitehdit.

Paviljongens terrass- och takkonstruktion fungerar som väntrum och samlingsplats.

35 internationella konstnärer deltar i Helsingforsbiennalen som är ett internationellt bildkonstevenemang och i år för första gången arrangeras på Skanslandet. Konstverken visas utomhus vid den gamla kanonvägen och inomhus i historiska lokaler, krutkällare och övergivna bostadshus.

Helsingforsbiennalen arrangeras 12.6–27.9.2020.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning