Nya restriktioner i Sverige: Munskydd och vaccinbevis på krogen

Vaccinbevis kommer att rekommenderas för bland annat restauranger, meddelar den svenska regeringen vid en pressträff. Även fler nya smittskyddsåtgärder införs från onsdagen den 8 december, som munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken och större möjlighet till arbete hemifrån.

Statsminister Magdalena Andersson (S), socialminister Lena Hallengren (S) och finansminister Mikael Damberg(S) vid pressträffen där de meddelar att nygamla svenska restriktioner blir aktuella igen.
TT
07.12.2021 17:45 UPPDATERAD 07.12.2021 20:10
Statsminister Magdalena Andersson (S) inleder pressträffen med att påminna om att pandemin fortfarande pågår.
– I några europeiska länder ser man en väldigt oroande utveckling med hög smittspridning och ökad belastning på sjukvården. Där befinner vi oss inte i Sverige i dag. Vi ser en ökad smittspridning men fortfarande på låga nivåer, säger Andersson.
Regeringen kommer att lämna in en remiss om att införa vaccinbevis för fler verksamheter än i dag.
– Regeringen kommer i morgon att remittera vaccinationsbevis för andra verksamheter som restauranger och gym, säger socialminister Lena Hallengren (S).
Redan den 1 december införde Sverige vaccinationsbevis vid konserter, matcher och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus.

Arbeta hemifrån

Hallengren säger också att regeringen har beslutat om vidta smittskyddsåtgärder i tre steg, beroende på hur smittspridningen utvecklar sig.
Det första steget gäller från och med i morgon, onsdag. Det innebär bland annat att det ska bli möjligt att arbeta hemifrån i viss mån.
– Vuxna ska också hålla avstånd till varandra i offentliga miljöer, säger Hallengren.
Man återinför också rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken.
Folkhälsomyndigheten har även beslutat att serveringsställen från och med onsdagen måste införa åtgärder för att minska risken för trängsel.
– Det är samma åtgärder delvis som har varit aktuella tidigare, det kan handla om att möblera om eller på annat sätt skapa utrymme på restaurangen eller göra markeringar i golvet för att visa vilket avstånd som besökare måste hålla till varandra, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Slopat karensavdrag

Om smittspridningen ökar i landet kommer regeringen att vidta åtgärder för steg två. Då gäller bland annat att fler svenskar ska arbeta hemifrån och att en viss del av undervisningen på lärosäten för vuxna ska ske på distans, säger Hallengren.
Om smittspridningen skulle öka ännu mer kommer steg tre att införas, vilket bland annat innebär att vuxna ska begränsa sina nära kontakter.
Regeringen kommer även att återinföra en del av de ekonomiska stödåtgärder som gällde tidigare, bland dem slopat läkarintyg för den så kallade smittbärarpenningen samt tillfälligt slopat karensavdrag.
– Dessa ersättningar kommer att börja gälla från och med i morgon 8 december fram till 31 mars 2022, säger finansminister Mikael Damberg (S).
Karin Tegmark Wisell säger att smittspridningen i Sverige har fortsatt att öka under den gångna veckan:
– Det finns viss påverkan på vården i flera regioner. Vi bedömer att utvecklingen kommer att försämras ytterligare en tid, precis som läget i Europa.

Regeringens åtgärdsplan

Steg 1 (från 8 december)
Hemarbete i viss mån
Lärosäten ska undvika större samlingar
Vuxna bör hålla avstånd i offentliga miljöer
Serveringsställen ska undvika trängsel
Munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken
Steg 2
Hemarbete för alla som kan jobba hemifrån
Vaccinationsbevis för fler verksamheter och för samlingar med färre än 100 personer
Delvis undervisning på distans för lärosäten för vuxna
Vuxna ska avstå från matcher, tävlingar och läger
Föreningar ska avstå från större läger, tävlingar och cuper
Steg 3
Vuxna ska begränsa nära kontakter
Delvis fjärr- eller distansundervisning i gymnasieskolan
Sociala evenemang som tex fritidsaktiviteter, läger och cuper för barn och unga ställs in
Begränsade öppettider på serveringsställen
Maxantal personer per kvadratmeter i exempelvis butiker
Besöksförbud inom omsorg
Källa: Svenska regeringen

ANDRA LÄSER