Kerstin Kronvall får årets Hugo Bergroth-pris

Journalisten och Rysslandskännaren Kerstin Kronvall tilldelas årets Hugo Bergroth-pris. Språksporren går till den Helsingforsbaserade kulturproducenten Siw Handroos-Kelekay.

Den tidigare Rysslandskorrespondenten Kerstin Kronvall har jobbat som frilansjournalist sedan 2018.
Det finns rätt få finländska journalister med en gedigen kunskap om det ryska samhället och dess egenheter, konstaterar Hugo Bergroth-sällskapet i sin motivering till att journalisten Kerstin Kronvall tilldelas språkpriset på 5 000 euro i år.
Kronvall jobbade som Svenska Yles utrikeskorrespondent i Moskva i början av 2000-talet, och för Yle mellan 2015-2017. När hon var stationerad i Kiev mellan 2014 och 2015 var hon Nordens enda korrespondent i Ukraina. Hon har även jobbat tre år som kulturråd vid Finlands ambassad i Moskva.
"Hennes förmåga att uttrycka sig både engagerande och korrekt om komplicerad stormaktspolitik är en tillgång för alla som har haft förmånen att lyssna på henne. Med hjälp av sitt träffsäkra språk förmedlar hon samtidigt vardagliga händelser som genomsyras av värme, ödmjukhet och mänsklighet", skriver sällskapet om Kronvall som under de senaste åren har jobbat som frilansjournalist, bosatt i Borgå.
Hugo Bergroth-sällskapets pris språksporren på 1 000 euro tilldelas i år kulturproducenten Siw Handroos-Kelekay för sitt outtröttliga arbete med att producera program på svenska för olika åldersgrupper i särskilt östra Helsingfors, bland annat Nordhuset i Nordsjö. Handroos-Kelekay har enligt prismotiveringen en generös inställning till arbetet, som når ut över språkgränserna.
Pristagarna är utsedda av Hugo Bergroth-sällskapets styrelse och en prisnämnd som letts av den litterära chefen Anna Friman i år. Priset har delats ut årligen sedan 1993 och prissumman är donerad av Svenska kulturfonden.
ANDRA LÄSER