År 2020 har på alla sätt varit ett märkligt idrottsår. Tävlingar har flyttats, matcher ställts in, idrottare tvingats avstå från sina stora drömmar, storstjärnor har blivit vana att uppträda inför tomma läktare, en del har lagt av då karriärens huvudmål flyttats framåt medan andra dragit en suck av lättnad över att få ett extra år på sig att förbereda sig inför den stora drömmen.
I dessa minst sagt krävande omständigheter och förhållanden har idrotten visat prov på flexibilitet, innovation och anpassningsförmåga och visat att coronaviruspandemin inte bara är ett hinder utan också en möjlighet till förnyelse och utveckling.
Tyvärr verkar inte alla aktörer ha klarat av att ta till sig denna möjlighet att göra något bättre av situationen.
Inom idrotten har vi år 2020 fått se att det ofta är betydligt lägre tröskel att ställa in och flytta matcher, tävlingar och mästerskap för damer än för herrar och till och med pojkjuniorer. Vi som jobbar för och hade hoppats på att jämställdheten inom idrotten skulle kunna ta ett steg framåt under coronaåret 2020 har fått inse att situationen i många fall varit precis den motsatta.
Den manliga idrotten har alltid varit normen medan damidrotten ofta definierats utifrån idrottarnas kön eller i jämförelse med herrarna. Herridrott har alltid ansetts vara mer värt än damidrott och då vi summerar år 2020 talas det fortfarande om idrott och damidrott då vi egentligen menar herridrott och damidrott.
Då en herridrottare eller ett herrlag vinner FM-guld värderas det betydligt högre än då motsvarande damidrottare eller damlag står för samma prestation. Då en man står för något en kvinna redan tidigare gjort presenteras det som något unikt, banbrytande och som något ingen annan gjort förr.
Då Finlands herrlandslag i fotboll säkrade sin första plats i EM-slutspelet talades det om en historisk bragd inom den finländska fotbollen trots att damlandslaget spelat i EM-slutspelet tre gånger tidigare.
Raimo Helminen lyfts fortfarande fram som alla tiders mesta finländska landslagsspelare i ishockey trots att Karoliina Rantamäki spelat 100 matcher mer i landslaget än Helminen.
Damernas idrott är i många sammanhang fortfarande så främmande och nedprioriterad att till och med förbund, klubbar och nyhetsbyråer glömmer bort dem i ivern att lyfta fram och prioritera herrar.
I december lyfte Bollförbundet stolt fram Jari Litmanen som alla tiders landslagsmålskytt och nyhetsbyrån TT utropade Roger Federer och Rafael Nadal till alla tiders mesta grand slam-segrare i tennisen. I båda fallen har damidrottare presterat bättre än dessa herrar men det räknades inte då männen ska hyllas.
Med tanke på hur idrottshistorien skrivits och skrivs och hur strukturer både inom idrotten och i samhället stödjer det manliga är det inte så överraskande att det är herridrotten som får den största uppmärksamheten och utrymmet då årets idrottsprestationer ska hyllas och belönas.
Under normala fall samlas gräddan av finländsk idrott på Hartwallarenan för att fira det gångna årets framgångar, för att träffas och för att njuta av vad finländsk idrott har att bjuda på och för att knyta kontakter och ha en trevlig kväll tillsammans. Idrottsgalan 2021 kommer att arrangeras som en tv-gala utan publik.
Omröstningen för årets idrottsögonblick (sykähdyttävin hetki) har varit i gång redan en tid och kandidaterna för de övriga priserna är nu också offentliggjorda.
Det är förstås ingen större överraskning att det är främst män som lyfts fram som kandidater och att det manliga fortfarande väger tyngre då likvärdiga prestationer ställs mot varandra.
I de sju priskategorier där personer och lag utses till segrare och får ta emot de eftertraktade Uuno-troféerna (ett manligt namn på ett pris) finns det sammanlagt 44 kandidater fördelade enligt följande:
Årets idrottare 15 kandidater (12 män–3 kvinnor), årets idrottsögonblick 10 (7–3), årets lag 5 (3–2), årets tränare 5 (4–1), årets förebild 3 (2–1), årets genombrott 3 (3–0) och årets bakgrundskraft 3 (2–1).
33 av kandidaterna är män eller herrlag medan 11 är kvinnor eller damlag. Med andra ord har herridrottarna i Finland enligt nomineringen gjort sig mer förtjänta av att uppmärksammas. Kvinnor får och ska tydligen få 25 procent av uppmärksamheten.
Idrottsgalan
Här är de nominerade i de olika priskategorierna på Idorttsgalan.
Sebastian Aho, ishockey, Valtteri Bottas, bilsport, Miro Heiskanen, ishockey, Lukas Hradecky, fotboll, Ida Hulkko, simning, Glen Kamara, fotboll, Aaron Kangas, friidrott, Annimari Korte, friidrott, Kaisa Mäkäräinen, skidskytte, Tuomas Määttä, bandy, Iivo Niskanen, längdåkning, Kristian Pulli, friidrott, Emil Ruusuvuori, tennis, Leo-Pekka Tähti, friidrott, Sami Välimäki, golf.
EM-laget i luftgevärsskytte (herrar), HJK:s herrar, fotboll, Team Fintastic (damer), synkroniserad konståkning, Herrlandslaget, fotboll, Damlandslaget, fotboll.
Jere Jännes, simning, Markku Kanerva, fotboll, Jarmo Kangas, friidrott, Toni Koskela, fotboll, Anna Signeul, fotboll.
Kalle Rovanperä på prispallen i deltävling i VM-serien i rally, Iivo Niskanens seger på 15 km i världscupstävlingen i Lahtis, Sami Välimäkis tävlingsseger på golfens Europatour i mars, Kaisa Mäkäräinen avslutar sin fantastiska skidskyttekarriär på hemmaplan i Kontiolax, Santeri Kiiveri tar hem segern i världscupen i para-alpinskidåkning, Aaron Kangas kastar årsbästa i världen i slägga i augusti, Joel Kiviranta skjuter tre mål i en NHL-slutspelsmatch i september, bobollslaget Kirittäret tar sin tredje FM-titel i följd, herrlandslaget i fotboll spelar på Olympiastadion efter en lång paus, damlandslaget i fotboll besegrar Skottland då Amanda Rantanen sätter segermålet med ansiktet på tilläggstid.
Panu Autio, fotboll, Petra Olli, brottning, Jere Nyström, friidrott.
Aaron Kangas, friidrott, Sami Välimäki, golf, Aapo Komulainen, boboll.
Oy LM Ericsson Ab, Helsingfors stad, Savon Media.
Sami Tarvonen, Jaakko Kailajärvi, Maarit Valtonen.
Pickala golf, Puijon Pesis, Tampereen Pyrintö.
Idrottsgalan står för kandidatnomineringarna i kategorierna årets förebild, årets genombrott, Finlands aktivaste arbetsgivare, årets bakgrundskraft, årets idrottsförening, årets idrottsögonblick medan sportjournalistförbundet står för nomineringarna i kategorierna årets idrottare, årets tränare och årets lag.
Efter att ha diskuterat jämställdhet, feminism och patriarkala strukturer i olika former och i olika forum otaliga gånger de senaste åren vet jag argumenten jag kommer att mötas av då jag lyfter fram den här strukturella ojämställdheten. Grundargumentet, som tar flera olika former, är att den manliga prioriteringen inte har med jämställdhet eller kön att göra.
Så här låter det då män klamrar sig fast vid makten och då de – i jämställdhetens namn – försvarar sin rätt att prioritera andra män och stödja de strukturer som prioriterar dem själva och andra män:
– Vi tänker inte på kön då vi nominerar kandidater i de olika priskategorierna.
– Vi tycker inte det är jämställt att kvotera.
– De bästa prestationerna lyfts fram. Nu råkar det bara vara de manliga prestationerna som är de bästa.
– Men vi är absolut för jämställdhet.
– Tycker du man varje gång ska poängtera att det handlar om herr- eller damidrott? Vi talar hellre om idrott eftersom det är mer jämställt. Sedan råkade det bara bli herridrottare som lyftes fram. Men det har inte något med jämställdhet att göra. Förstås.
Ni ser tankegången och mönstret. Det tycks vara mycket otur och tillfälligheter som spelar in då män prioriteras.
Natalia Kuikka fick utmärkelsen årets bästa back i Damallsvenskan och valdes till årets damfotbollsspelare i Finland.
Herrfotbollens dubbla mästare (liga och cup) HJK är en av kandidaterna i kategorin bästa lag medan lagets tränare Toni Koskela är en av kandidaterna för att bli årets tränare. Åland United, som också tog hem dubbeln, finns inte med som kandidat till årets lag och lagets tränare Samuel Fagerholm är inte en av kandidaterna till utmärkelsen årets tränare. Damfotbollens framgångar väger lätt i jämförelse med herrarnas framgångar inom fotbollen.
Två herrhockeyspelare och två herrfotbollsspelare finns bland kandidaterna i kategorin årets idrottare där 3 damidrottare kämpar mot 12 herridrottare om det tyngsta priset på galan. Natalia Kuikka, årets damspelare i Finland, Damallsvenskans bästa back och en av de viktigaste spelarna i det finländska landslaget som är på väg mot EM-slutspelet, platsade inte på listan.
Att hålla toppnivå som idrottare räcker inte om du gör det som kvinna. För Glen Kamara räcker en andraplats i skotska ligan, spel i Europa League och en nyckelposition i landslaget för nominering till årets idrottare.
Signalen är klar: Det är skillnad på idrott och idrott eller på idrott och damidrott om man vill använda idrottens eget språk. För att idrott ska vara riktigt bra måste det vara män som utövar den.
Idrottsfinland önskar samtliga nominerade på Idrottsgalan lycka till:
"Må bästa idrottare vinna".
... P.S. Också damidrottarna önskas all lycka och framgång också om det i år tyvärr råkar vara främst män som lyfts fram bland kandidaterna.
Idrottsgalan står för kandidatnomineringarna i kategorierna årets förebild, årets genombrott, Finlands aktivaste arbetsgivare, årets bakgrundskraft, årets idrottsförening, årets idrottsögonblick medan sportjournalistförbundet står för nomineringarna i kategorierna årets idrottare, årets tränare och årets lag.
ANDRA LÄSER


Helsingfors
Här är politikerna som har skippat flest möten i stadsfullmäktige – nu kandiderar de till riksdagen
01.04.2023 05:00

Salutorget
Sista fiskförsäljaren lämnar Salutorget: ”Varför komma till torget för ett paket fisk när du får allt från ett köpcenter”
31.03.2023 17:03

Riksdagsvalet 2023
Därför kan söndagens väder gynna Sannfinländarna – och missgynna SFP
01.04.2023 11:46
