Ambassadör till Svenska Yle: Finländare i Sydafrika gör bäst i att resa hem så fort som möjligt

Det finns åtminstone 150 finländare i Sydafrika. Finlands ambassadör i landet säger till Svenska Yle att de som inte vill bli strandsatta i landet borde resa hem så fort som möjligt.

Folk köade på söndagen på flygplatsen i Johannesburg för att komma ombord på ett flyg till Amsterdam.
Anna Svartström
29.11.2021 06:46
I takt med att oron över den nya virusvarianten, omikron, sprider sig, dras allt fler flyg från södra Afrika in.
Tidigare på söndagen sade Sveriges ambassadör i Sydafrika, Håkan Juholt, att svenskar på resa i landet gör bäst att åka hem så fort som möjligt, eftersom det är ytterst osäkert hur flygen kommer att gå.
Även från Finlands ambassadör i Pretoria är beskedet detsamma. Anne Lammila säger till Svenska Yle att de finländare som befinner sig i Sydafrika borde ta sig till Finland så fort det går, om de vill försäkra sig om plats på flygen.
– Nu är det bara KLM och Lufthansa som tar emot EU-medborgare, britter godkänns inte ombord. Qatars flygbolag och Turkish Airways flyger inte längre till Sydafrika, säger hon till Svenska Yle.
– Ingen kan givetvis tvingas att lämna landet, fortsätter hon.
Enligt Svenska Yle har 150 finländare anmält till Utrikesministeriet att de är i Sydafrika. Inga reseanmälningar har kommit in vad gäller de andra sex länder i södra Afrika som bland annat Finland nu har belagt med inreseförbud.
Inreseförbudet innebär att det går att komma till Finland från dessa länder enbart om man har tvingande personliga skäl till det.
Finska medborgare har ändå alltid rätt att återvända. De styrs då till coronatest samt karantän tills ett negativt resultat klarnat.
Samtidigt sprider sig en frustration i Sydafrika, som tillsammans med Botswana var först med att larma om den nya varianten. Sommaren börjar på södra halvklotet, och den hårt drabbade turismnäringen hade sett fram emot en ljusning – och välbehövliga intäkter.
Ekonomin i Sydafrika har drabbats hårt av pandemin.
Läs också: Nya virusvarianten: Regeringen begränsar inresa från södra Afrika
Läs också: EU: Kamp mot klockan för att förstå omikron – virusvarianten bekräftas i allt fler länder

ANDRA LÄSER