Militärer ströp tillgången till internet - nu införs undantagstillstånd i Sudan

Övergångsstyret och regeringen är upplösta och i Sudan råder nu undantagstillstånd. Det meddelar general Abdel Fattah al-Burhan, ordförande i landets styrande råd, efter morgonens militärkupp.

Webbkarta över Sudan.
TT-AFP-AP-Reuters
25.10.2021 11:18 UPPDATERAD 25.10.2021 16:38
– Vi ska bilda en kompetent regering, lovar generalen i ett direktsänt tal till sina landsmän.
Det hölls efter en morgon då premiärminister Abdalla Hamdok och andra ledande politiker och personer från regeringsvänliga partier satts i husarrest eller gripits i gryningsräder orkestrerade av militären.
Militärstyrkor stormade även landets tv- och radiokanaler och ströp tillgången till internet och telefon för de flesta i landet.

Vägrade stödja kupp

"Samlade militära styrkor" ska ha genomfört de tidiga morgontillslagen, som kom efter en tid av spänning mellan militären och landets civila regering.
Under morgontimmarna ska statstelevisionen ha börjat sända patriotisk musik. Khartums flygplats stängdes och de internationella avgångarna ställdes in, rapporterar tv-kanalen al-Arabiya.
Enligt uppgifter från informationsdepartementet greps premiärministern för att han inte ville stödja kuppen.
"Efter det att han vägrat vara en del av kuppen greps premiärminister Abdalla Hamdok av en arméstyrka och fördes till en okänd plats", heter det i ett uttalande från departementet.

Flera skadade i Khartoum

Då var hans anhängare redan ute på huvudstadens gator för att protestera mot den befarade kuppen. Tidigt på morgonen skedde det på anmodan från SPA, den mest framträdande gruppen inom demokratirörelsen, och senare på uppmaning av Hamdoks kansli.
Skarp ammunition ska ha avfyrats mot aktivisterna, som viftade med flaggor och brände däck. Läkare i Khartoum, som nyhetsbyrån Reuters står i kontakt med, säger att minst tolv personer skadats i tumultet.
Uppgifterna om hur många som vågat sig ut varierar, från några dussintal till flera tusen. På gatorna i Khartoum syns nu soldater och medlemmar av paramilitära grupper, som uppges ha i uppgift att inskränka civilas rörelsefrihet.
Mohammed Hassan Eltaishi, civil medlem av landets styrande råd, skriver på sin officiella Facebooksida att kuppen är "politisk dåraktighet" och att han kommer att kämpa emot den till "den sista blodsdroppen", rapporterar Reuters.
Sudanesiska demonstranter brände däck i huvudstaden Khartoum. De protesterade mot nattens husarrester.

Oro och bestörtning

Sudan styrs sedan 2019 – då den hårdföre Omar al-Bashir avsattes – av ett civil-militärt råd och en civil regering. Spänningarna i övergångsstyret har dock ökat sedan myndigheter sade sig ha stoppat ett kuppförsök i september.
Den senaste tiden har landet skakats av upprepade protester. Regeringsmotståndare vill att militären tar full kontroll över styret medan regeringsanhängare vill se en fortsatt utveckling mot demokrati och en fullt civil regering.
Omvärlden ser på måndagens kupp med bestörtning.
FN:s generalsekreterare António Guterres kräver att samtliga som gripits i kuppen "måste släppas omedelbart".
"FN kommer att stötta det sudanesiska folket", fortsatte Guterres i ett uttalande på måndagseftermiddagen.
Arabförbundet manar Sudan att hålla sig till övergångsplanen och Afrikanska unionen (AU) säger att omedelbara förhandlingar mellan militära och civila företrädare måste äga rum. EU:s utrikeschef Joseph Borell skriver på Twitter att han följer händelserna i Sudan med "yttersta oro".
USA:s särskilda sändebud för Afrikas horn, Jeffrey Feltman, säger att uppgifterna om en militärkupp är djupt oroande. En sådan skulle bryta mot den grundlagsdeklaration som antagits och motarbeta "det sudanesiska folkets demokratiska strävan", enligt Feltman.
Skarp ammunition ska ha avfyrats mot aktivisterna, som viftade med flaggor och brände däck.

Sudan

Sudan har ett förflutet som brittisk koloni. Genom Nilen spelade landet en viktig geostrategisk roll för bland annat bevattningen i Egypten.
Sudan blev självständigt 1956, därefter följde decennier av konflikter och inbördeskrig. I juli 2011 delades landet och Sydsudan bildades. En rad tvister och oroligheter kvarstår dock.
Det oljerika landet har omkring 43 miljoner invånare. Huvudstaden heter Khartoum.
Källa: UI/Landguiden

ANDRA LÄSER