Gjorde årets mål i världen – med ett ben

Alexia Putellas och Lionel Messi valdes till årets spelare på Fifa-galan. Men frågan är om inte Marcin Oleksy ändå var galans stora namn. Polackens konstmål valdes till årets fullträff.

Marcin Oleksy gjorde årets mål enligt Fifa.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
28.02.2023 09:37
Att göra mål på bicicleta/cykelspark är ingen nyhet. Det händer tämligen ofta. Men Oleksy gjorde målet med ett ben då hans andra ben amputerats. Han spelar i den polska ligan för amputerade spelare i Warta Poznans led.
Han är de första amputerade spelaren som belönas med Ferenc Puskas-priset. I fjol vann Erik Lamela priset för sitt Rabonamål i Londonderbyt mellan hans Tottenham och Arsenal.
Att Lionel Messi vann priset som årets spelare på herrsidan var givet. Han lotsade Argentina till VM-guld i Qatar och det smällde högt även om säsongen i klubblaget PSG var allt annat än lyckad.
Lionel Messi.
Alexia Putellas var magnifik i Barcelona som vann spanska ligan i överlägsen stil. Hon var också med om Champions League-finalen mot Lyon som Barca dock förlorade med 1–3. Sedan drabbades Putellas av en korsbandsskada under Spaniens förberedelser för EM. Hon har inte spelat sedan dess.
Alexia Putellas.

ANDRA LÄSER