Vaccinkrav införs för krogbesök i New York

Alla som vill besöka till exempel restauranger, gym eller nöjesföreställningar i USA:s största stad New York kommer snart att behöva vara vaccinerade mot covid-19.

I september blir det obligatoriskt att vara vaccinerad mot covid-19 för att kunna besöka inomhusställen som restauranger, gym och teatrar i New York. Arkivbild.
04.08.2021 08:43
New York blir den första större amerikanska staden som inför krav på vaccinering för att få komma in på inomhusställen.
– Det är dags att folk inser att vaccinering faktiskt är nödvändigt för att leva ett gott, rikligt och hälsosamt liv, säger borgmästaren Bill de Blasio på en presskonferens.
Den nya förordningen går under namnet "Key to NYC" (nyckeln till NYC) och lanseras den 16 augusti, sedan väntar en månads övergångsperiod, innan reglerna börjar gälla. Besökare kan bevisa sin vaccination genom en redan släppt app, eller genom att visa upp sitt vaccinationskort.
– Om man är vaccinerad har man nyckeln, man kan öppna dörren. Men om man inte är vaccinerad är det tyvärr många aktiviteter man inte kommer att kunna delta i, förklarar de Blasio.

Vaccinkrav för anställda

New York har sedan tidigare beslutat om vaccinkrav för sina offentligt anställda. Hittills har nästan 72 procent av stadens över åtta miljoner invånare fått minst en dos covidvaccin, enligt officiella siffror.
Kurvan över antalet nya covidsmittade i USA pekar återigen skarpt uppåt, sedan den smittsamma deltavarianten börjat spridas i framförallt delstater och samhällen där vaccinationsgraden är relativt låg.

70 procent

För att stävja smittspridningen och få folk som ännu inte har vaccinerat sig att ta sprutorna ställs allt fler krav på vaccinering i USA. Häromdagen meddelade president Joe Biden att vaccinkrav väntar de anställda i USA:s federala offentliga sektor. Liknande krav kommer även att träda i kraft för delstaten Kaliforniens offentligt anställda, liksom hos flera privata företag.
Vaccinationstakten har avtagit i landet, och det var först i måndags som president Joe Bidens mål, om att 70 procent av de vuxna amerikanerna fått minst en vaccindos, nåddes, en månad senare än vad presidenten hade hoppats på.

ANDRA LÄSER