Rättegången mot Ghislaine Maxwell i sexbrottshärvan kring Jeffrey Epstein drar igång

Hon anklagas för att ha rekryterat och "lärt upp" flickor att sexuellt tillfredsställa den pedofilanklagade finansmannen Jeffrey Epstein. Nu inleds rättegången i USA mot det brittiska forna societetslejonet Ghislaine Maxwell.

Åklagaren Audrey Strauss, pekar mot ett foto på Jeffrey Epstein och Ghislaine Maxwell under en pressträff 2020 när åtalspunkterna mot Maxwell presenterades.
Den 66-årige Jeffrey Epstein tog sitt liv för mer än två år sedan i en häkteslokal på Manhattan i New York. Han befann sig där i väntan på att rättegången skulle inledas, där han stod åtalad för – och nekade till – ett antal sexbrott.
Ett knappt år senare greps Ghislaine Maxwell – som är dotter till den framlidne brittiske mediemogulen Robert Maxwell – i Bradford i New Hampshire i USA.

Unga tonåringar

De sex åtalspunkterna som riktas mot henne gäller brottsliga handlingar som ska ha begåtts 1994 and 2004, och som är kopplade till ett antal icke-namngivna kvinnor. Två av dem säger att de endast var 14 och 15 år gamla när de utsattes för sexuella övergrepp.
Åklagarsidan hävdar att Maxwell först blev "vänskaplig" med flickorna och tog med sig dem på shoppingrundor och biobesök. Sedan lirkade hon med dem och uppmanade dem att ge Epstein nakenmassage. Han ske sedan ha gett flickorna pengar. Enligt åklagarsidan ska Ghislaine Maxwell stundtals själv ha deltagit i övergreppen.
Den 59-åriga Maxwell har sedan gripandet hållits fängslad på Metropolitanhäktet i Brooklyn, och hon har flera gånger framfört klagomål på att förhållandena i häktet är "ohygieniska och omänskliga".
Maxwell innehar pass från flera länder och sedan hon greps har domare nekat henne borgen sammanlagt sex gånger eftersom man befarar att hon ska fly landet.

Riskerar långt fängelsestraff

Försvarssidans argument uppges gå ut på att Maxwell åtalas eftersom Epstein flydde rättvisan genom att ta sitt liv.
Ghislaine Maxwell och Jeffrey Epstein var goda vänner med brittiske prins Andrew. I ett annat mål anklagar den amerikansk-australiska kvinnan Virginia Giuffre prinsen för att ha haft samlag med henne mot hennes vilja för 20 år sedan då hon var 17 år gammal. Kvinnan gör gällande att hon under den tiden "lånades ut" till olika mäktiga män av Jeffrey Epstein.
Det målet – som är civilrättsligt – väntas tas upp i USA någon i slutet av nästa år. Prins Andrew nekar till anklagelserna.
Måndagens rättegången mot Ghislaine Maxwell hålls i en domstol på Manhattan och väntas pågå till i mitten av januari nästa år.
Maxwell har nekat till samtliga åtalspunkter. Fälls hon riskerar hon att få skaka galler resten av sitt liv.

Jeffrey Epstein och Ghislaine Maxwell

Jeffrey Epstein var en mångmiljardär och affärsman från New York i USA, född 1953. Han hade många rika och berömda personer i sin bekantskapskrets, däribland USA:s tidigare presidenter Bill Clinton och Donald Trump och den brittiske prinsen Andrew.
Epstein dömdes 2008 för att ha köpt sex av minderåriga. Straffet då blev milt, 13 månaders fängelse, men med frihet att gå till arbetet.
I slutet av 2018 publicerade tidningen Miami Herald artiklar där flera kvinnor trädde fram och anklagade Epstein för sexuella övergrepp mellan 2001 och 2005. I början av juli 2019 greps Epstein på en flygplats i New Jersey. Han åtalades kort därpå för övergrepp på tiotals minderåriga flickor under åren 2002–2005.
Ghislaine Maxwell spelade enligt åklagarsidan i rättsprocessen mot henne en avgörande roll i att bistå Epstein i att hitta, bli vän med och göra offren färdiga för övergreppen. Hon anklagas också för att vid några tillfällen själv ha deltagit i övergreppen.
I juli 2019, en månad efter det att han gripits, hittades Epstein död i sin cell i New York. Dödsfallet beskrivs som självmord.

ANDRA LÄSER