Mexikanskt, inte texmex

Veganskt, glutenfritt men framför allt mexikanskt. Sådan mat har matcykeln Tomatillo på menyn.

Gatumat. Santeri Kero (till vänster) och Oscar Gräsbeck äger Tomatillo. Matcykeln har ett komplett kök,med kylskåp, spis och rinnande vatten.
24.07.2016 05:00
– Vi satt och drack öl och konstaterade att det skulle vara schysst att grunda en mexikansk matvagn. Företaget grundade vi sedan i mars i år, berättar Oscar Gräsbeck.
Tomatillos andra grundare, Santeri Kero, var på utbyte i Tuxtla Gutierrez i Chiapas i Mexico för några år sedan. Där lärde han sig hur traditionell mexikansk mat lagas. Gräsbeck förklarar att det skiljer sig en hel del från den mexikanska maten vi är vana med i Finland.
– Här känner vi främst till den västerländska texmexen, med burritos och sådant.
Tomatillo har gazpacho och tacos på menyn när vi besöker vagnen på fredagen. Tacosen är gjorda av tjock, mjuk majsdeg.
Äkta mexikanskt. Oscar Gräsbeck fyller tacosen med mole-sås, salsa verde och pico de gallo. Allt är tillagat enligt ett ursprungligt mexikanskt recept.
– Det ursprungliga receptet för tacos är glutenfritt! Sedan vet jag inte om det är av kostnadsskäl eller varför som man inom texmexen blandat vetemjöl och annat i tacosen.
Gräsbeck fyller tacon med brun mole-sås, pico de gallo och salsa verde.
– En mole-sås är en traditionell brun bönsås. Den brukar innehålla choklad, olika sorters chili, nötter, lök och tomat. Pico de gallo är som en sorts tomatpickels, med lime och koriander.
Salsa verden är gjord på tomatillo.
– Det är en frukt som liknar grön tomat och lime till smaken. Den ser lite ut som ett ananaskörsbär.
En annan specialitet som killarna brukar ha på menyn är tamales. Tamales är ångade majsdegspiroger, inrullade i bananlöv.
– I Sydamerika äter man tamales till frukost, lunch och middag. Kulturellt är den som vår karelska pirog.

Det cyklande köket

Gräsbeck och Kero brukar sälja mat vid Narinken i Helsingfors och på Alexandersgatan. De ska också vara på festivalerna Flow i Helsingfors och Blockfest i Tammerfors. Tomatillo är också på matfestivalen Vihisfest i Helsingfors, där det endast bjuds på vegansk mat.
Vi har Finlands första cykelkök.
– Vi får vara var som helst i Helsingfors. Vi brukar sätta upp på Instagram, Facebook och vår hemsida var vi står varje dag. Vi försöker vara ute på gatan varje dag om vädret tillåter. Och vi ordnar också catering, så vissa dagar är vi upptagna med det.
Matcykelns stomme är beställd från Nederländerna. Allt annat har killarna själva snickrat ihop.
– Vi har Finlands första cykelkök. Cykeln är utrustad med gasspis, kylskåp och rinnande vatten, så vi kan i princip laga mat var som helst.
Gräsbeck berättar att limesorbet står på menyn på en tillställning där Tomatillo ska tillreda maten i helgen. Sorbeten kommer ändå att stå på matcykelns meny tidigast nästa sommar.
– Just nu använder vi allt kylutrymme vi har. Vi ska kanske bygga en släpvagn, med frys och större kök i framtiden.

Friterade gräshoppor

All mat på Tomatillos meny är vegansk och glutenfri. Gräsbeck berättar att han själv är en flexibel vegetarian.
Veganskt och glutenfritt. Tomatillo har funnit sin nisch. Företaget vill visa att vegansk mat kan vara hurdan som helst och dessutom delikat.
– Som kock är jag inte så noga, men jag äter främst vegetariskt. Men vi har en matpolitisk vinkel på vårt företag – vi vill uppmuntra folk att äta mindre kött. Vi vill också få folk att inse att vegansk mat inte bara behöver vara bönor och sallad. Veganmat kan se ut nästan hur som helst och är minst lika god som annan mat.
Tomatillo experimenterar också med en helt motsatt vinkel inom matpolitiken – insekter. Gräsbeck säger att friterade gräshoppor kanske står på menyn i framtiden. Men inte inom en snar framtid.
– Just nu tillåter EU inte att insekter säljs som mat. Man kan köpa insekter i Finland, men inte som livsmedel. Det är dumt med tanke på hur vanligt det är att man äter till exempel myror och gräshoppor i Sydamerika.

ANDRA LÄSER