Flygande föremål har skjutits ned ovanför Kanada – ”hot mot civil flygfart”

Det flygande föremål som sköts ned efter att ha inkräktat på Kanadas luftrum utgjorde ett "möjligt hot mot civil flygfart". Det sade Kanadas försvarsminister Anita Anand vid en presskonferens, rapporterar BBC. Det är tredje gången på en vecka som ett okänt föremål skjuts ned i nordamerikanskt luftrum.

Amerikanska jaktplan bistodKanada då det okända föremålet sköts ned.
12.02.2023 06:51 UPPDATERAD 12.02.2023 10:15
Amerikanskt stridsflyg har skjutit ned ett flygande föremål som inkräktat på Kanadas luftrum. Föremålet sköts ned över det nordvästra territoriet Yukon, meddelar landets premiärminister Justin Trudeau på Twitter.
"Kanadensiska och amerikanska flygplan skickades upp, och en amerikansk F-22 sköt framgångsrikt mot föremålet", skriver han.
Trudeau beordrade nedskjutningen efter att ha talat med USA:s president Joe Biden.
"Kanadensiska styrkor ska nu hämta in och analysera vraket efter föremålet", skriver Trudeau.

Litet föremål

Det nordamerikanska luftförsvarskommandot Norad meddelade på lördagskvällen, finsk tid, att ett "luftburet föremål på hög höjd" upptäckts ovanför norra Kanada.
Enligt Kanadas försvarsminister Anita Anand var föremålet som sköts ned "litet" och "cylinderformat". Hon sade att man fortfarande försöker hitta det nedskjutna föremålet och först därefter kan lämna mer detaljer om det.
Anand sade dock att föremålet utgjort ett "möjligt hot mot civil flygfart".
Senare på lördagskvällen, lokal tid, stängdes delar av luftrummet över den amerikanska delstaten Montana, uppgav USA:s luftfartsmyndighet FAA.
Kanadas försvarsminister Anita Anand sade vid en presskonferens att det flygande föremålet som sköts ned var ett hot mot civil flygtrafik. Arkivbild.

Åter öppnat

"FAA stängde en del av luftrummet över Montana för att stötta försvarsdepartementets aktiviteter. Luftrummet har åter öppnats", skrev myndigheten i ett uttalande.
Det nordamerikanska luftförsvarskommandot Norad säger i ett uttalande att en avvikelse på radarn noterades och sände upp stridsflygplan för att undersöka. Planen hittade dock inget ovanligt i luftrummet.
Myndigheterna kommer att fortsätta övervaka situationen, uppger Norad.

Tredje föremålet

Föremålet som sköts ned över Kanada är det tredje kända som har inkräktat på nordamerikanskt luftrum de senaste två veckorna. I fredags förstördes ett okänt föremål stort som en mindre bil över Alaska, och förra helgen sköts en misstänkt kinesisk spionballong ned som passerat över USA.
USA har den senaste veckan anklagat Kina för att använda sig av en global ballongflotta för att spionera på länder i hela världen.
Kina nekade först till anklagelserna om ballongen över USA men hävdade senare att det rört sig om en civil farkost som samlade in data i forskningssyfte.

ANDRA LÄSER