Viking Line slänger mindre mat – kokt potatis från lunchen blir tillbehör till middagen

Genom att väga all mat och göra ändringar i arbetsrutinerna på M/S Mariella har Viking Line lyckats minska matsvinnet med 40 procent.

På M/S Mariella tillreds de flesta måltiderna i ett enda kök. Genom att väga matsvinnet lyckas fartyget numera optimera mängden som tillagas.
På passagerarfärjorna slängs stora mängder mat, dels på grund av felberäknad åtgång, dels på grund av att passagerare lämnar mat på tallriken.
Nu tar Viking Line tag i problemet. Viking Lines fartyg Mariella har på fyra månader lyckats minska mängden matavfall med cirka 27 ton. Mängden motsvarar 70 000 portioner.
Projektet innebar att man installerade vågar i avfallskärlen i det centraliserade köket där maten tillagas. Med hjälp av ett datorprogram kategoriserades och statistikfördes matsvinnet. Tack vare analysen ändrade man rutinerna.
– Ett konkret exempel är att överbliven kokt potatis från lunchen kan omvandlas till läckra tillbehör till middagen, säger Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm i ett pressmeddelande.
Mest mat har kunnat räddas genom att effektivisera arbetet i köket. Viking Line fäster numera större uppmärksamhet vid mängderna som tillreds.
För att minska tallrikssvinnet har restaurangpersonal börjat serverat färdiga portionsbitar vid buffébordet, skriver Viking Line i pressmeddelandet.
Nu planerar Viking Line att göra ett liknande projekt på M/S Gabriella.
ANDRA LÄSER