Håll i hatten i helgen och ta fram yllekalsongerna – nu kryper kvicksilvret neråt

De varma och soliga dagarna är över – för tillfället i varje fall. Både snö och ovanlig kyla utlovas i helgen och nästa vecka.

Än är det vinter kvar, säger meteorologen. 
Vera Arhippainenvera.arhippainen@hbl.fi
03.03.2023 15:33 UPPDATERAD 03.03.2023 15:35
Veckans milda föhnvindar, som vaggat in Helsingfors i en vårkänsla, avtar.
– Vädret blir kallt under helgen i huvudstadsregionen. I kväll börjar det snöa och upp till fem centimeter kan falla i natt, säger Kalle Saari, jourhavande meteorolog på Meteorologiska institutet.
På lördag kommer kvicksilvret att balansera på nollstrecket i Helsingfors, men på söndag kryper det neråt. Nästa vecka blir det kallare än den genomsnittliga medeltemperaturen. Mot tisdag och onsdag kan det bli kring tio minusgrader. 
– Vindarna har börjat vända in från norr och en kallfront rör sig över hela norra Europa, säger Saari och säger att kylan kan bli långvarig.
– Vi ser inga tydliga signaler på när det blir varmare. Veckan blir kall och eventuellt också veckan därpå, säger Saari. 

Vindvarning i skärgården

Riktigt blåsigt lär det också bli natten mellan fredag och lördag för de som rör sig i skärgårdshavet och på Åland.
Från och med fredagskvällen blåser det nordlig till nordvästliga vind 23 meter i sekunden, enligt Meteorologiska institutets prognos. I vindbyarna kan vindstyrkan nå upp till 25 meter per sekund.
– Höga vågor och stormvindar är att vänta i väst, säger Saari.

ANDRA LÄSER