Evig erektion på börsen?

Viva Las Vegas? Allt fler nybörjare utan vare sig kunskap eller strategi sugs med i vad som liknar en börsmani. Aktier är inget dataspel, och tyvärr blir månget blåbär totalblåst av digital folklore.

Börsen börjar alltmer likna ett casino, i takt med att nettoköpen av aktier utförs av oerfarna privatpersoner som hejar på varandra – medan indexfonder tvingas följa efter.
21.10.2021 10:00 UPPDATERAD 21.10.2021 10:08
I fjol våras, i coronakrisens linda, såg det nattsvart ut på börsen. Men det blev inget totalt haveri, tvärtom fick bidragsboosten marknaden att hoppa högt. Snabbt växlade det största raset någonsin över i ett kollektivt mantra: "köp, köp, återigen köp!".
I halvtannat år har vi nu suttit hemma och vissnat framför våra skärmar, ruvande på ett överskott av kapital. Det är lätt att avvärja tristessen – den bistra pandemiverkligheten – genom att shoppa online. Därtill har sociala medier, vårt kollektiva vardagsrum, börjat osa av optimism kring alltmer exotiska finansiella instrument. Då blir det lättare rent mentalt att imitera kompisen, att ta risker. Även de traditionellt försiktiga grips av rädslan för att missa någonting. Inför rapportsäsongen passar det utmärkt med en liten minnesbeta för de trendkänsliga. Då 14-åringar numera snackar börstips har marknaden, samt det oreglerade "kryptoversum", blivit för hippa för sitt eget bästa. En hel generation lever nu i villfarelsen att finansmarknaden alltid pekar uppåt.
På sistone har börserna drivits av en kombination av indexfonder och privat sparande. Nettoköpen finns hos oerfarna privatpersoner som hejar på varandra. Indexfonder tvingas följa efter, medan stora institutionella spelare säljer.

ANDRA LÄSER