Skolhuset på Brändö firar 100 år

Det är fest på Brändö i morgon. Det anrika skolhuset på Ståhlbergsvägen fyller hundra år. Nuvarande elever med familjer är inbjudna på festen.

Blickar framåt. Ebbe Heinilä och Saga Eklund i årskurs 6 lär sig framtidens kunskaper genom att programmera robotar på pekplatta.
I födelsedagspresent har hundraåringen redan i somras fått en väggmålning, som sträcker sig tre våningar uppåt. Den är målad i skolans trappuppgång av konstnären Vincent Bakkum och innehåller för ön viktiga element som havet, stranden, djurlivet och förstås måsarna.
– Vi ville satsa på något som finns kvar om ytterligare hundra år och som samtidigt ökar trivseln i skolan. Våra blickar föll på trappuppgången, som var ganska grå och trist, och vi kom fram till att en väggmålning skulle passa bra, säger Anna Berner, aktiv inom Hem och skola-föreningen vid Brändö lågstadieskola, som har beställt konstverket och finansierat det med bidrag från Brändö hembygdsfond.
– Det är roligt med en Hem & skola-förening som kan tänka stort, jag hade aldrig kommit att tänka på att man kan ha en målning i tre våningar, säger rektor Gun Erikson-Blomfelt.
I gatuplan finns livet under vattenytan avbildat, med sina sälar, abborrar, sillar och en gädda. En trappa upp fortsätter konstverket med att skildra vyn ovanför havsytan med rävar, sjöfåglar och strandväxter. I tredje våningen, under det röda taket, härskar Brändömåsen.
– Bakkum är känd för sina målningar med naturmotiv som är fulla med detaljer. Eleverna kan fästa uppmärksamheten på nya djur varje gång de går förbi målningen, säger Berner.
– Den stöder också undervisningen, då eleverna i biologi kan gå gram till målningen och titta på de djur och växter de läser om. I finskan har de fått fotografera djurbilder och ta reda på vad arterna heter på finska, berättar Erikson-Blomfelt.
Trivsammare trappuppgång. Den tidigare så gråa trappuppgången pryds numera av Vincent Bakkums väggmålning med naturmotiv från Brändö. Rektor Gun Erikson-Blomfelt och Anna Berner från Hem och skola-föreningen är nöjda över slutresultatet.

Skriver med bläck

Jubileumsveckan till ära har eleverna fått pröva på lite äldre undervisningsmetoder, som att skriva med gammaldags bläckpenna som doppas i en liten flaska med bläck. Just nu är det ettornas tur att försöka åstadkomma sirliga bokstäver.
– R och T blev bra, tycker Astrid Keto-Tokoi, som just har lyckats skriva sitt namn med skrivstil.
– Jag har blivit lite smutsig om handen, säger bordskompisen Matilda Lerche, som har fått svarta bläckfläckar på fingrarna.
Samtidigt som eleverna i årskurs 1 prövar på hur skolgången kunde kännas då skolhuset var nybyggt fokuserar eleverna i årskurs 6 på framtiden och kunskaper som kan behövas när de kommer ut på arbetsmarknaden, nämligen att programmera fjärrstyrda robotar.
– Vi programmerar legorobotar, så att de ska köra längs en bana, säger Ebbe Heinilä.
Han knappar in några kommandon på en pekplatta och genast rullar Lego Mindstorm-roboten i väg. Den gör ett par lyckade svängar och väjer för två kuddar på golvet, men sedan är det stopp. Uppgiften är inte helt lätt, ingen i klassen har ännu lyckats styra sina robotar genom hela banan.
– Vi är med i ett av Helsingfors stads projekt, Intelligent inlärningsmiljö, så skolan har haft möjlighet att jobba med robotar och programmering, berättar rektorn.
Som förr. Brändö lågstadieskolas samtliga 120 elever har under veckan fått pröva på att skriva med riktiga bläckpennor. Astrid Keto-Tokoi och Matilda Lerche i årskurs 1 tyckte att det var lite svårt och kladdigt.

Sportiga elever

Brändö lågstadieskola är känd för att satsa på idrott. Det är ett intresse som kommer från eleverna själva.
– Våra elever är alltid ivrigt med när det ordnas skolidrottstävlingar. Förra ett par veckor sedan kom pojkarna hem med guld i fotbollsturneringen som hölls mellan de svenska lågstadieskolorna i Helsingfors. Och Brändö innehar fortfarande rekordet på 5 x 80 meter för lågstadieflickor i Stafettkarnevalen, det är från år 2007, berättar Gun Erikson-Blomfelt stolt.
Också i dag ska eleverna vistas ute och röra på sig, men på ett lite annat sätt. Det är den nationella lekdagen och det ska skolan uppmärksamma genom att leka gammaldags lekar ute på skolgården.

Brändö skola 100 år

Brändö lågstadieskola i Helsingfors inledde sin verksamhet hösten 1916. Man har firat 100-årjubileet hela veckan:
Eleverna har klassvis besökt skolmuseet, som hör till Helsingfors stadsmuseum, för att få lära sig mera om skolgången under svunna tider.
Laura Kolbe har besökt skolan och berättat om Brändös historia.
Henrik Meinander kommer att medverka på 100-årsfesten som hålls i skolan på fredag kväll. Han ska berätta om skolans historia.

ANDRA LÄSER