De här länderna hotar förhandsfavoriten – så här bra är lördagskvällens startfält

Vilka länder kan hota Italiens stora förhandsfavorit? Malin Slotte betygsätter Eurovisionens finalstartfält och tippar utgången.

Eurovisionen kan ses och höras i följande kanaler: Yle Arenan/TV2/Vega/Radio Suomi samt SVT Play/SVT1 och sverigesradio.se P4 lördag kl. 22.00.

1. Israel: IMRI – I Feel Alive

Vi inleder hunkigt i uptempo på dansgolvet. Visst kommer vi i gång, även om vi sedan snabbt glömmer det här. Placering: 23.

2. Polen: Kasia Moś – Flashlight

Dramatisk powerballad som växt för att hon helt enkelt gör den väldigt bra. Placering: 14.

3. Vitryssland: Naviband – Story of My Life

Hej! Folkpop med Ronja Rövardotter-känsla stående på en båt med fläktar i aktern. Visst smittar duons glädje och entusiasm. Hej! Placering: 20.

4. Österrike: Nathan Trent – Running On Air

Trallvänlig feelgoodpop med skäggig sångare-låtskrivare som klänger på en måne. Placering: 16.

5. Armenien: Artsvik – Fly With Me

Etnopop med orientaliska vibbar och modernt popdivestuk, och det bidrag som kanske mest för arvet vidare efter fjolårsvinnaren. Lite av en besvikelse, framstår som aningen jämntjockt som om det aldrig riktigt kommer i gång. Placering: 11.

6. Nederländerna: O'G3NE – Lights and Shadows

Systertrio som döpt sig efter sin blodgrupp och gentyp (!) sjunger i stämmor precis som Wilson Phillips, de gamla galoscherna. Vore lätt att avfärda som sliskigt, kliniskt och daterat om det inte vore för att de sjunger så bra. Placering: 19.

7. Moldavien: SunStroke Project – Hey Mamma

Moldavien bjuder in till uppsluppet trippelbröllop: en pigg och svängig dansakt med en saxofon som spelar huvudrollen. Placering: 9.

8. Ungern: Joci Pápai – Origo

Romsk etnomusik med fiol och insprängd rap. Mycket känsla, klagande melankoliskt, rytmiskt, med en slingrande danserska i samspel med sångaren. Placering: 12.

9. Italien: Francesco Gabbani – Occidentali's Karma

En humorlåt är den stora förhandsfavoriten i år, och en riktigt bra sådan dessutom. En i grunden traditionell svängig schlager i klatschigt finurlig produktion. Francesco har glimten i ögat, en räv bakom örat, och en dansande gorilla på scen. Kanske inte kvällens bästa sångare, men nog den charmigaste. Glöm inte kamerorna bara, Francesco! Kamerorna, kamerorna, kamerorna! Placering: 1.

10. Danmark: Anja – Where I Am

Danskaustraliensiska The Voice of Australia-vinnaren Anja Nissen lyckas ge den här slöa balladen svulstighet med sin utstrålning, intensitet och kraft i pipan. Placering: 13.

11. Portugal: Salvador Sobral – Amar pelos dois

Skör är både melodin och den sjukliga artisten, men Portugals skälvande, känsliga femtiotalspärla lyckas få hela arenan och oss vid tv-skärmarna att stillna. En rörande kontrast i all glam och glamour. Placering: 2.

12. Azerbajdzjan: Dihaj – Skeletons

Den som inte kommit över att Loreen slogs ut ur Melodifestivalen kan trösta sig med denna intressant obehagliga och skeva konstperformance. En svart tavla, en man med hästhuvud och en oberäknelig sångerska i blottarrock utgör de symboliska ingredienserna. Fräscht pophantverk är också låten, med vilken azererna visar att de inte behöver köpa in kompositörer utifrån varje år. Placering: 8.

13. Kroatien: Jacques Houdek – My Friend

I kroatiske Jacques Houdek får vi två sångare i en. Jacques har både en smörig pojkbandsröst, och en svulstig Pavarottiröst, som han sjunger växelvis med i denna märkliga enmansduett. En popballad-opera-hybrid som ogenerat brer på med både solrosfält och regnbågar. Onekligen en upplevelse. Placering: 15.

14. Australien: Isaiah – Don't Come Easy

Söte Isaiah som trots sina sjutton år har en fyllig soulröst exponeras stort på skärmarna, och är uppenbart tonårsidolmaterial. Men balladen är alltför generisk för att han riktigt ska komma undan med den. Placering: 21.

15. Grekland: Demy – This Is Love

Dimitris Kontopoulos, en av Greklands kändaste kompositörer som skrev Rysslands segertippade bidrag i fjol, går här på autopilot. Snabb, själlös schlagerdisco i ett vattenspektakel som kanske minst förtjänar sin finalplats i kväll. Placering: 22.

16. Spanien: Manuel Navarro – Do It For Your Lover

Ljuslockiga strandlejonet Manuel hoppas få en skön och trallvänlig sommarhit med denna tramsiga bagatell. I stället tjatar han ihjäl oss. Placering: 24.

17. Norge: JOWST – Grab The Moment

Vidhåller: en av kvällens intressantaste låtar, trots anonymt framträdande, där den ena parten gömmer sig bakom en mask. Inget för massorna, men modernt och snyggt med sampelteknik, och stark refräng. Placering: 7.

18. Storbritannien: Lucie Jones – Never Give Up on You

Eurovisionsvinnaren Emmelie de Forest har varit med och skrivit detta, som är helt okej för att vara Storbritannien. En ballad av det mer lågmälda, avskalade slaget, melodisk men lite tråkig. Placering: 18.

19. Cypern: Hovig – Gravity

Ingen Eurovision utan G:son. Han har kanske inte varit i sitt esse här – det är ingen ny Euphoria precis – men lyckas ändå kombinera svenskt schlagerhantverk med en cypriotisk, taktfast känsla, med manligt resultat. Placering: 17.

20. Rumänien: Ilinca ft. Alex Florea – Yodel It!

Vilken lycka, tänk att det fortfarande görs låtar som är genuint Eurovision! I dessa tider då allt ska vara så ängsligt mainstreampoppigt välproducerat att knappt några dofter och smaker längre kan urskiljas. Det här är inget mindre än en duett med joddel och ett jäkla ös! Det är galet, det är roligt, det är kitschigt, och det är riktigt, riktigt bra! Placering: 4.

21. Tyskland: Levina – Perfect Life

Årets präktigaste, artisten är bara 25 men hela upplägget – både låt och scenkläder – känns som om hon kunde vara det dubbla. Som ett flummigt anförande under någon form av andlig sammankomst. Placering: 26.

22. Ukraina: O.Torvald – Time

Typisk risig Eurovisionsrock. En sådan här låt är med i ungefär varje UMK och det låter alltid likadant: tungt, grötigt och dystert. Jättehuvudet med de lysande ögonen representerar för övrigt "den förorenade människan" som O.Torvald här renar med sin rock. Långsökt någon? Placering: 25.

23. Belgien: Blanche – City Lights

Här går stjärnorna till låten, som utan konkurrens är årets bästa: en mystisk, gåtfull och modern electroballad sjungen av en egenartad mörk stämma. Framförandet är dessvärre en svaghet; märkligt glåmigt och nollställt, som om artisten vore förstenad av fasa. Lite svårt att njuta när man nervöst sitter och hoppas att hon klarar det. Placering: 5.

24. Sverige: Robin Bengtsson – I Can’t Go On

Ja, ni gör er lustiga med era Dressmannliknelser, och inte var det heller Melodifestivalens starkaste låt. Men det var det visuellt bästa numret, och är fortfarande välkoreograferat, coolt och ja, sexigt med kostymer som verkligen inte är från någon lågpriskedja. Placering: 6.

25. Bulgarien: Kristian Kostov – Beautiful Mess

Man kan sucka över det beräknande i denna hitballad, så uppenbart kalkylerad att klättra på de internationella topplistorna. Men inför Kristian kapitulerar man. Vilken sjukt begåvad sjuttonåring, en stjärna, inget snack om saken! Placering: 3.

26. Frankrike: Alma – Requiem

Kvällen avslutas med en flygtur kring Eiffeltornet by night. Är det något man kan lita på så är det att Frankrike låter franskt, och har god smak. Här finns inslag av traditionell chanson och flamencons dramatik, allt sammansmält till en snygg, trallvänlig helhet. Placering: 10.

ANDRA LÄSER