Så firar världen pandemijul – för andra gången

Världens julfirande befolkning tvingas till ännu en högtid med strama smittspridningsåtgärder. Den här gången heter varianten omikron och från den tycks endast jultomten och Rudolf med röda mulen helt fredade.

Israel har stängt gränserna inför årets julfirande, men invånarna får röra sig mer fritt än förra året då total nedstängning rådde.
Påve Franciskus håller sin traditionsenliga midnattsmässa i Peterskyrkan på julaftonskvällen. Men i Jesus födelsestad Betlehem lyser julstämningen med sin frånvaro. De förväntade turisterna uteblir i år till följd av att Israel stängt gränserna för inresande. Endast en mindre grupp inbjudna är välkomna till stadens midnattsmässa.
Riktigt så illa som förra året är det dock inte. Då befann sig Israel i total nedstängning.
På julaftonskvällen håller påve Franciskus – som nyligen fyllt 85 år – midnattsmässa i Peterskyrkan i Vatikanstaten i den italienska huvudstaden.
För de flesta australier ser det ljusare ut sedan flera delstater öppnat upp för resande från andra delar av landet inför julen. Å andra sidan ligger smittspridningen på rekordhög nivå.

Strimma hopp

– Vi har alla bevittnat rörande scener med människor på flygplatser som (återförenats efter att ha) varit åtskilda i månader, säger Sydneys ärkebiskop Anthony Fisher i ett juluttalande.
– I mörka tider är julen en ljuspunkt, en strimma av hopp, fortsätter han.
Amerikaner tillåts också att resa trots att spridningen av omikron nu gått förbi toppnoteringen för deltavarianten och sjukhusen är överfyllda av patienter. Men risken att stöta på patrull är ändå stor då resebolag tvingats ställa in avgångar på grund av sjukdom och personalbrist. Bland annat har flygbolaget United ställt in 120 flygavgångar hittills.
Redan den 9 december började medarbetarna på Norad som bevakar det nordamerikanska luftrummet att följa jultomtens slädfärd genom luften.
I västeuropeiska länder läggs nya punkter till restriktioner över listan var och varannan dag. Grekland, Italien och Spanien kräver nu att alla bär munskydd utomhus. Grekiska julkonserter förblir tysta och Nederländerna har i princip stängt ned helt, med strikta restriktioner.

Tomtetracking

Som första region i Spanien inför Katalonien utegångsförbud nattetid från klockan 01 till 06 på julafton.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson föreslår till brittiska folket att ge bort en påfyllnadsdos i julklapp. Medan Skottland förbereder för stängda nattklubbar nästa vecka.
Att julklapparna ska nå förväntansfulla unga och gamla verkar det dock inte råda oro över. Från kanadensiska Ottawa rapporterar transportministern att han gett fri lejd genom luftrummet för slädfärd av en vaccinerad och nyligen covidtestad jultomte.
Det gäller även den medföljande rödnästa renen Rudolf...
– ...vars näsa lyst rött, men som försäkrat sig om att han inte hade symtom på covid-19 innan avfärd, säger transportministern.

Elefanter med handsprit

Färden är dessutom välbevakad av Norad som normalt bevakar det nordamerikanska luftrummet, men veckorna till ära fokuserar på slädens färd och ger realtidsuppdateringar.
Till Thailand är turisterna välkomna men resenärer från Belgien har redan gett upprinnelse till landets första kluster av omikronsmitta.
Förskolebarn får rida på en elefant i julutstyrsel som besöker Jirasartwitthaya skolan i provinsen Ayutthaya norr om Thailands huvudstad Bangkok.
Totalt har Thailand haft 205 fall av omikron. Det traditionsenliga nyårsfirandet i Bangkok med fyrverkerier och nedräkning mot tolvslaget har nu ställts in.
Ett firande som faktiskt hållits är julfester för studenter – som besöktes av elefanter i tomteluva med gåvor på pandemitema: Handsprit, munskydd och ballonger.
ANDRA LÄSER