Mjöd med sirap
Tid: 3–6 dygn
Ingredienser: 8 l vatten, 1 kg farinsocker, 2 citroner, ¼ tsk jäst, russin och socker, 1 dl sirap
Visste du detta om mjöd?
Mjöd är ursprungligen ett alkoholhaltigt honungsvin. Det är inte samma sak som det Mjöd vi dricker i Finland till valborg. I Finland kallades honungsvin tidigare för sima, vilket sedan blev vår Mjöd.
Det finländska mjödet började tillverkas på 1700-talet. Då använde man honung, men nu har det bytts ut mot farinsocker.
Det traditionella mjödet eller honungsvinet är gjort på bara vatten och honung. Det finns många olika sorters mjöd, till exempel mölska som innehåller malt och liknar öl.
Mjödet är ingen ny uppfinning, man har hittat spår som går tillbaka till 7000 f.Kr. i Kina.
I Norden var det en festdryck för vikingarna. I många kulturer ansåg man mjödet vara gudarnas dryck.
Det ursprungliga mjödet lagrades i 1-3 år, medan vårt mjöd i dag bara står i några dygn.
Etiopiens nationaldryck Tej är en form av honungsvin och har tillverkats sedan 300-talet.
Så här gör du: Skölj citronerna noggrant och skala av det gula skalet tunt, till exempel med potatisskalare. Lägg skalen och sockret på bottnen av en stor skål. Koka upp hälften av vattnet och häll över sockret och citronskalet. Avlägsna det vita från citronerna och skär dem i skivor. Lägg dem och resten av vattnet i ett kärl. Låt vätskan värmas upp till 37 grader och tillsätt jästen. Låt drycken jäsa i rumstemperatur till följande dag. Lägg några russin och en tesked socker på bottnen av rena flaskor och häll i det silade mjödet. Korka flaskorna och ställ dem svalt. Mjödet är färdigt när russinen stiger till ytan
Tips 1: Om du vill ha mjödet snabbare färdigt ska du förvara det ett dygn i rumstemperatur och sedan ställa det svalt för ett dygn eller två.
Tips 2: Om du vill ha ljusare mjöd ska du ta hälften farinsocker och hälften vanligt socker. Sockermängden kan också minskas med en tredjedel. I stället för farinsocker kan du använda sirap. Honung ger fin arom åt mjödet.
(ur Mathälsningar från Finland 1982)
Mjöd
Tid: 1 vecka
Ingredienser: 4 l vatten, 1 citron, 3 dl socker, 3 dl farinsocker, 1 krm torrjäst eller 1/8 bit färsk jäst, 1 dl russin, 1 tsk socker per flaska
Så här gör du: Tvätta och skala citronerna. Skär de skalade citronerna i tunna skivor. Lägg sockret och citronskivorna i en skål som rymmer 5 liter. Koka upp vattnet. Häll vattnet i skålen. Rör om tills sockret smält. Låt drycken svalna. Tillsätt jäst. Täck mjödet med en duk eller ett lock. Låt mjödet jäsa i rumstemperatur till nästa dag. Lägg några russin samt en tesked socker i rena flaskor. Sila och tappa drycken på flaska. Förvara flaskorna svalt. Mjödet är färdigt att drickas om cirka en vecka.
(ur Smaskens! 2002)

Honungsmjöd
Tid: 4–5 dagar
Ingredienser: 5 l vatten, 2 citroner, ½ dl öl, 300 g honung, ¼ tsk färsk jäst, socker och russin
Så här gör du: Tvätta citronerna med varmt vatten. Skala dem med potatisskalare, tag bort det vita skalet. Skiva citronerna. Slå kokande vatten över citronskivorna, skalen och ölet. Låt svalna till 37 grader, tillsätt honung och jäst. Låt mjödet jäsa ett dygn i rumstemperatur. Sila och tappa mjödet på flaskor och sätt en tesked socker och ett par russin i varje flaska. Låt mjödet stå svalt 4–5 dygn innan det serveras.
(ur Finlandssvenska matboken 1996)
Enbärsmjöd
Tid: 3–6 dagar
Ingredienser: 4 l kokande vatten, 4 citroner, 2 dl enbär, 2 tsk anis, 4 dl farinsocker, 1 dl socker, cirka ¼ tsk jäst
Så här gör du: Tvätta citronerna och skala dem med potatisskalare. Avlägsna allt det vita, beska och släng det. Skär citronerna i tunna skivor. Blanda skivorna, det gula skalet, enbären, anis och sockret i det heta vattnet och rör om tills sockret har smultit. Smula i jästen då blandningen har svalnat till 37 grader. Låt saften stå i rumstemperatur till följande dag. Sila den och häll på flaskor. Låt drycken stå svalt minst 3 dagar, helst en vecka.
(ur Finlandssvenska matboken 1996)

Mjöd med humle
Tid: 3–5 dagar
Ingredienser: 8 l vatten, ½ kg socker, ½ kg farinsocker, 1 citron, ½ kkp humle eller 1 flaska öl, ¼ tsk jäst, russin och socker
Så här gör du: Sockret upplöses i det kokande vattnet, citronen skäres i skivor och kärnorna tages bort. Det kokande vattnet slås över citronskivorna och den i hett vatten sköljda humlen. När blandningen kallnat, nedblandas jästen, upplöst i litet ljumt vatten, och mjödet får jäsa till följande dag, då det silas och tappas på flaskor. I varje flaska lägges några russin och lite socker. Flaskorna korkas och överbindes. De får stå över natten i rumsvärme. Förvaras sedan på kallt ställe. Används öl i stället för humle tillsätts det samtidigt med jästen.
(ur Matlagningens grunder av Runa Melander, 1959)
ANDRA LÄSER

Fortkörning
Anders Wiklöf får böta 121 000 euro för fortkörning – polisen beslagtog körkortet
05.06.2023 07:12

Dokumentärer
Li Andersson nervös inför dokumentär om regeringen Marin – det här överraskade regissören mest
07.06.2023 07:01

Bostadsmarknad
Ulrikasborg, Rödbergen, Eira och Munksnäs sticker ut på bostadsmarknaden – ”Ingen priskollaps”
07.06.2023 05:01

Lag och rätt
Brittisk tidning snappar upp Anders Wiklöfs saftiga böter – här är kändisarna som betalat mer än Ålands kung för fortkörning
06.06.2023 19:38
