Från Arja till Lill

I dag startar sommarpratsäsongen i Yle Vega med Arja Saijonmaa. Sist ut är Lill Lindfors den 18 augusti. Programmets producent Heidi Grandell-Sonck svarar på några frågor om årets säsong.

Först ut. Artisten Arja Saijonmaa inleder Yle Vegas sommarprat i dag.
Malin Slottemalin.slotte@hbl.fi
26.06.2017 05:59 UPPDATERAD 26.06.2017 16:31
Vad kommer årets sommarprat i Yle Vega att bjuda på?
– I år har vi rätt många kulturpersonligheter och författare som pratar, mer än tidigare. Vi har också många experter som är akademiker och specialiserade på en viss sak, som smakentreprenören Ella Grüssner Cromwell Morgan (30.6), riksbankschefen Stefan Ingves (11.7) och marinbiologen Erik Bonsdorff (19.7). Men även om vi inte har några politiker med i år blir det ju ändå automatiskt en samhällsbetoning. Får man en timmes tid i radio brukar man även vilja passa på att säga något om det samhälle vi lever i.
Finns det sommarprat som kommer att väcka mer uppmärksamhet än andra i år?
– Ett sådant sommarprat kunde vara lyssnarnas sommarpratare Siv Fagerlund (14.7) som handlar om hur hon förlorade sin treåriga dotter i en olycka i pulkbacken. Även teologen Patrik Hagman (17.8.) talar om hur han förlorade sin son i cancer. Jag tror att dessa två kan komma att beröra lyssnarna mycket. Artisten Arja Saijonmaa (26.6) kommer att berätta en grej som är lite rolig för vår publik, och som hon inte orerat så mycket om tidigare. Journalisten Ruben Stiller (31.7) pratar lite om Ylegate. Han säger helt uppriktigt att han känner att han kan prata fritt på svenska och inte behöver censurera sig. Washingtonkorrespondenten Saska Saarikoskis (29.6) prat kommer att handla en del om Trump vilket ju är intressant, och så kan jag rekommendera den finsknigerianska feministen Minna Salami (20.7) som berättar om hur det är att vara svart kvinna.
Vad har överraskat dig mest i år?
– Man behöver inte längre förklara konceptet när man ringer upp. I stället händer det att folk svarar: "Herregud, det betyder ju att jag är någon i Svenskfinland!". Det här är en bekräftelse på att folk numera känner till programmet och blir smickrade av att tillfrågas.
Vilka har varit svårast att få med i år?
– Artisten Lill Lindfors (18.8) har fått frågan i ganska många år, och i år kunde hon vilket jag är väldigt glad över. En annan som tvekade var Östersjöbeskyddaren Ilkka Herlin (2.8). Det var en språkgrej, och där har vi jobbat mycket med översättningar, det är svårt att skriva på ett språk som inte är ens hjärtespråk. Även Salami och Ingves har blivit tillfrågade tidigare.
Ett av de kändaste namnen är artisten Andy McCoy (26.7). Hur var det att arbeta med honom?
– Jättesmidigt! Vi började med ett långt möte där vi talade om hur vi skulle gå vidare. Sedan kom han till studion och spelade in det, det var inte konstigare än så. Jag kan säga att jag haft mycket större problem med andra sommarpratare än med honom genom åren. Det var jätteintressant och givande att jobba med Andy. Jag tror att mycket av det vi ser av honom i medierna är en roll. I sitt sommarprat upplever jag däremot att han är sig själv. Många kan säkert bli förvånade av att höra hur saklig han är.
Vegas sommarpratare kan höras från och med den 26.6 i Yle Vega varje vardag kl. 10.03, med repris 18.03. Sveriges radios Sommar i P1 startade på midsommardagen och sänds dagligen kl. 14, med repris kl. 23. Både Yles och SR:s sommarprat publiceras även som podcast varje morgon.

ANDRA LÄSER