När ett coronafall uppdagades vid Kasabergets daghem i Grankulla i slutet av november sattes nästan hälften av barnen, hela 50, i karantän.
Anledningen till att så många barn skickades hem var att grupperna blandats varje dag. Alla barn åt morgonmål ihop, vilket berodde på personalbrist.
Många föräldrar hade svårt att smälta att barnen i hela fyra grupper blandats, då det för många familjer handlade om den andra karantänsperioden under hösten.
– Det var en tur att vi fattade beslutet, för senare har tolv barn testat positivt, säger Helena Kemppainen, som förutom att hon är ansvarig smittskyddsläkare jobbar i skolor och på hälsocentralen i Grankulla.
Bara ett eller två av hundra barn som är i karantän brukar testa positivt, har nationell statistik från Institutet för hälsa och välfärd tidigare visat. Det har i allmänhet setts som ett argument mot att sätta stora grupper i karantän.
– Men genom att göra det nu lyckades vi lugna ned situationen, säger Kemppainen.
Kasabergets daghem har korrigerat rutinerna och barnen äter numera frukost i mindre grupper.
"Här har vi igen skärpt förfaringssätten och håller nu efter dessa smittfall grupperna mer separat än tidigare. Före sista veckoslutet i november var ju läget lugnt och det talades mer om coronaexit och att lätta på restriktionerna än att skärpa dem", skriver chefen för småbarnspedagogik i Grankulla, Annika Hiitola, till HBL.
Susanna Björklund och Helena Kemppainen är några av dem som spårar coronaviruset i Grankulla. Arkivbild.
Höga siffror
Men smittan fortsätter att sprida sig. Just nu har Grankulla den högsta incidensen någonsin, 730 fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, eller 73 smittade eftersom Grankulla har runt 10 000 invånare.
Incidensen går dessutom upp – den låg kring 500 för en vecka sedan.
– Vi är i ett mycket svårt läge, vår incidens är högst i huvudstadsregionen. Vi har aldrig haft så många fall förut.
Kemppainen säger att de flesta lyckligtvis har lindriga, förkylningslika symtom. Runt hälften av de nya fallen konstateras bland barn under 12 år, resten bland äldre barn och unga vuxna. De äldsta smittade är föräldrar till små barn, personer i 30–40-årsåldern.
Det är huvudsakligen i daghem, i skolor och i hemmen som smittan nu sprids.
– Det är knepigt att stoppa smittan där, när barnen inte är vaccinerade eller har munskydd. Man rår inte för att de barnen blandas i daghem och skolor, säger Helena Kemppainen.
Vad skulle du vilja hälsa Grankullaborna, nu när smittspridningen är som värst och vi går mot jul?
– För det första hoppas jag att folk tar vaccinet. Invånarna är nog upplysta på den punkten – vår vaccintäckning är högre än på många andra ställen, men det finns fortfarande människor som inte tagit coronavaccinet och jag förstår inte varför.
I övrigt gäller de klassiska medlen, särskilt god hygien.
– Munskydd och andra regler är såklart också viktiga. Var inte ute bland folk, och testa dig, om du känner dig sjuk.
Helena Kemppainen jobbar som skol-, hälsocentrals- och smittskyddsläkare i Grankulla.