Donald Trump: Jag kommer att gripas

USA:s tidigare president Donald Trump påstår att han kommer att gripas på tisdag. Han uppmanar också sina anhängare att demonstrera.

Donald Trump säger att han kommer att bli gripen. Arkivbild.
18.03.2023 14:18 UPPDATERAD 18.03.2023 15:57
I ett inlägg i sociala medier skriver Donald Trump att ”den klart ledande republikanska kandidaten och USA:s tidigare president kommer att gripas på tisdag nästa vecka”.
I inlägget hänvisar Trump till ”illegala läckor” från en åklagarkammare på Manhattan i New York och han uppger att ”inget brott kan bevisas” och att det hela grundas på ”en gammal och helt och hållet avfärdad saga”.
Han uppmanar också sina anhängare att demonstrera.
Trumps inlägg publiceras i två delar på hans egen plattform Truth Social. Det är skrivet helt i versaler och expresidenten slår på flera sätt fast att det är ute med USA och att ”radikala vänsteranarkister har stulit vårt presidentval”.
”Vår nation är numera tredje världen och döende. Den amerikanska drömmen är död!”.

Åtal kan vara nära

Amerikanska medier har den senaste veckan rapporterat om att ett åtal mot Trump kan vara att vänta inom kort. Misstankarna gäller att Trump inför valkampanjen 2016 illegalt ska ha betalat porrstjärnan Stephanie Cliffords, även känd som Stormy Daniels, 130 000 dollar för att hon skulle hålla tyst om att de haft en relation.
Stephanie Cliffords, även känd som Stormy Daniels. Arkivbild.
Donald Trump själv har förnekat att någon möte med Clifford över huvud taget har ägt rum.
Trumps före detta advokat Michael Cohen har dock medgett att han lät betala ut pengarna till Clifford och erkände sig 2018 skyldig till kampanjfinansieringsbrott med anledning av utbetalningen. Inför domstol pekade han ut presidenten som den som instruerat honom att göra utbetalningen – vilket skulle innebära att Trump är medskyldig. Cohen själv dömdes samma år till tre års fängelse för sin inblandning i affären.
Nyhetsbyrån AP rapporterar att polisen har förberett för säkerhetsåtgärder i det fall att ett åtal kommer väckas mot Trump. Förberedelserna gäller säkerhet, planering och logistik inför ett eventuellt domstolsframträdande av den förre presidenten.

Ska fortsätta ändå

Ett åtal kan påverka Trumps försök att bli Republikanernas presidentkandidat i valet 2024. Han har dock själv sagt att han kommer att fortsätta sin presidentvalskampanj även om han åtalas.
– Absolut, jag skulle inte ens tänka på att ge upp, sade Trump till reportrar inför sitt tal vid den årliga konservativa konferensen CPAC i början av mars i år.
Trump riskerar också åtal för en lång rad andra misstänkta brott både före, under och efter sin tid på presidentposten.

Fakta | Medvind i opinionen

En sammanställning av opinionsmätningar som oberoende Real Clear Politics gjort i mars visar att stödet för Trump som Republikanernas presidentkandidat är starkt.
45,2 procent av partiets väljare ställer sig bakom Trumps satsning på Vita huset. Han följs närmast av Floridaguvernören och partikamraten Ron DeSantis, vars stöd ligger på 29,2 procent. DeSantis väntas göra en satsning på Vita huset men har inte lanserat någon kampanj ännu.
För andra presidentaspiranter ser det betydligt svårare ut. 6,8 procent av Republikanernas anhängare vill se den tidigare vicepresidenten Mike Pence som presidentkandidat i valet 2024. Den tidigare FN-ambassadören Nikki Haley, som lanserat sin kandidatur, får stöd av 5,3 procent.
Även när Donald Trump i opinionsundersökningar ställs mot sittande presidenten och demokraten Joe Biden har han medvind. Trump skulle – om än med mycket liten marginal – få fler röster om det var presidentval i dag, enligt Real Clear Politics. 44,6 procent av väljarna säger att de skulle rösta på Trump, medan 44,4 procent skulle välja Biden.
Källa: TT

ANDRA LÄSER