Regeringspartierna körde över Vasa centralsjukhus – "Borde skämmas"

Social- och hälsovårdsutskottet röstade på torsdag morgon om huruvida Vasa centralsjukhus borde få status som sjukhus med omfattande jour. Resultatet blev ett nej.

Svenska folkpartiets riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi skriver i ett pressmeddelande att hon är ytterst besviken över att regeringspartiernas riksdagsledamöter valde att inte rösta för att Vasa centralsjukhus (VCS) ska få erbjuda omfattande jour.
Rehn-Kivi gjorde tidigare i år ett ändringsförslag om att sjukhuset ska få full dygnet runt-jour i riksdagens social- och hälsovårdsutskott.
Riksdagen beslöt 2016 att VCS inte hör till de sjukhus som ska ha omfattande jour. I ett medborgarinitiativ 2017 krävde närmare 70 000 att VCS får status som sjukhus med omfattande jour.
– Jag hade hoppats att förnuftet ändå hade segrat gällande Vasa centralsjukhus. Tyvärr körde regeringspartiernas representanter över mitt ändringsförslag, säger Rehn-Kivi, som är medlem i social- och hälsovårdsutskott.
Enligt Rehn-Kivi talar flera faktorer för att Vasa centralsjukhus ska få erbjuda full dygnet runt-jour.
– De 100 000 svenskspråkiga österbottningarna ska ha rätt till ett sjukhus med omfattande jour. Det är uppenbart att Vasa centralsjukhus bäst kan tillgodose service på svenska och finska, säger Rehn-Kivi.
Hon konstaterar att sjukhuset enligt undersökningar överlag erbjuder mycket högklassig vård.
– Jämfört med regeringens förslag om 12 stycken sjukhus med omfattande jour skulle det inte nämnvärt öka kostnaderna att lägga Vasa centralsjukhus till listan, säger Rehn-Kivi.

Skamligt beslut

SFP:s ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson skriver i ett pressmeddelande efter utskottet beslut att regeringspartierna borde skämmas.
– Beslutet om Vasa centralsjukhus görs samtidigt som Europarådet ger Finland bakläxa för att de svenskspråkiga patienternas rättigheter inte förverkligas i praktiken, säger Henriksson.
Hon konstaterar att rätten att få vård på svenska uppenbarligen inte är viktig för regeringen.
– All fakta talar för att Vasa centralsjukhus borde få omfattande jour. Regeringspartierna väljer att ignorera detta. Det är ett tecken på mycket rå maktpolitik från regeringens sida.
Henriksson konstaterar att beslutet visar att Centern, Samlingspartiet och De blå struntar i Österbotten.

ANDRA LÄSER