Insändare: Ge vårdarna vad de vill ha!

02.10.2022 14:15
I juli 2021 fick jag en remiss för höftoperation. I slutet av augusti ringer ortopeden och förutspår ett halvt års väntan. I början av januari 2022 ringer jag Pejas sjukhus för att meddela att tänderna är skötta och frågar om tidtabellen: tidigast i april, är svaret!
I april ringer jag och frågar på nytt. Då har sköterskornas arbetskonflikt börjat och svaret blir att tidigast i höst, mera sannolikt i september-oktober än augusti. Under tiden har mitt vänstra knä blivit så snett och dåligt att man måste prioritera det.
I medlet av augusti 2022 ringer jag än en gång, men då är svaret att tidigast i november – ”Bra om du får en operation ännu I år! Vi är tvungna att backa 3-4 operationer per dag på grund av personalbrist”.
Antagligen kommer jag att bli ett vrak innan jag får en knäoperation. För att inte sedan tala om att också höften fortfarande borde opereras!
Kära beslutsfattare: Betala nu genast vad vårdarna kräver i löneförhöjning! Jag är inte den enda väntande patienten. Och jag är säker på att många återvänder till sitt jobb då arbetsvillkoren åtminstone ekonomiskt är bättre. Jag kommer att kosta samhället en massa pengar sedan när jag inte alls klarar mig själv på grund av utebliven vård!
Till saken hör att jag (enligt anestesiläkaren) inte kvalificerar för en vårdsedel så att jag kunde gå privat.
Barbro Nyström, Helsingfors

ANDRA LÄSER