Rysslandsforskaren Hanna Smith: Väldigt stor påverkan på Finland

Hur påverkar Rysslands agerande Finland och har det ryska kärnvapenhotet ökat? HBL ställer frågorna till Rysslandsexperten Hanna Smith.

Den nya situationen kommer att påverka Finland väldigt mycket, i synnerhet då det gäller Natofrågan, bedömer Rysslandsforskaren Hanna Smith.
Ingemo Lindroos
24.02.2022 13:02 UPPDATERAD 24.02.2022 15:18

När du hörde om invasionen, vad tänkte du?

– Den första tanken var oj nej, det här är på riktigt. Jag tänkte att det inte kan vara sant att vi har en så kallad gammaldags krigsförklaring i Europa. Det har inte hänt sedan andra världskriget. Kriget på västra Balkan började inte med att någon förklarade krig mot ett annat land. Det kändes obekvämt, säger Hanna Smith.

Vad betyder Rysslands agerande för grannländerna?

– Jag tror att det betyder ganska mycket. Vi har alltid talat om att Ryssland är redo att använda militär makt för strategiska intressen. Men Ryssland har använt den begränsat och situationen har på något sätt varit under kontroll. Det har inte klart och tydligt varit riktat mot ett land. Vi har tänkt att Ryssland inte går över gränsen och förklarar krig, men nu har det hänt.
– Det här förändrar allt. I all planering och diplomati måste man ta hänsyn till att det just nu finns en president i Ryssland som är färdig att förklara krig mot ett annat land och inleda en invasion. Jag tänker att det är mer seriöst än vad folk först tänker.

Vad kan det betyda specifikt för Finland?

– Vi är ett grannland och vi är inte med i militäralliansen Nato. En av motiveringarna som Ryssland använde för att gå i krig mot Ukraina var att landet inte kan tolerera att Ukraina skulle gå med i Nato. Det var visserligen dumt att säga eftersom det inte var en aktuell fråga. Men det förändrar på hur jag ser det. Om Finland vill gå med i Nato, säger Ryssland då att landet inte kan tolerera det och inleder ett krig? Eller mot Sverige? Väldigt mycket förändras för vår del, säger Smith.
– Den regim som Ryssland har nu respekterar inte andra länders suveränitet. Efter det här spelar det ingen roll vad Ryssland kommer att säga. Om de säger att de respekterar Finlands suveränitet så kan vi inte tro på det. Det kommer att påverka hur vi tänker och planerar vår egen säkerhet. Det kommer att inverka på hur Nato ser sin roll i Europa. Då Belarus har använts för anfall på Ukraina, så är Belarus plötsligt ett område varifrån Ryssland kan attackera vem som helst. Det förändrar Natos planering och mycket av det här påverkar Finland.

Rysslands president Vladimir Putin talade om att hämnas på dem som blandar sig i konflikten. Hur tolkar du det?

– Ryssland kan inte agera på flera fronter på samma sätt som i Ukraina. Jag tolkar det som att Putin avser dem som ger riktig militär hjälp till Ukraina. Men det kan också gälla annat, säger Smith. Här kommer hon också in på vad som händer efter att västländerna inför sanktioner mot Ryssland.
– Ryssland kanske räknar med att väst inte är färdigt att, kan eller vill ta till sanktioner som sårar västländerna själva. Ryssland har kanske inte räknat med det, bedömer Smith.

Hur hårda borde sanktionerna mot Ryssland vara för att påverka utvecklingen?

– Man kan sätta in sådana sanktioner som verkligen sårar Ryssland, men de sårar också oss själva. Tanken är att när Ryssland har inlett ett krig så ska de hårdaste sanktionerna träda i kraft. De djärvaste sanktionerna skulle handla till exempel om energin – att vi inte köper gas från Ryssland. Om man lyckas slå till där pengarna flyter in så kommer det helt säkert att skada Ryssland.

Har kärnvapenhotet från Ryssland ökat?

– När Putin en gång har bestämt sig för att gå i krig så är allt möjligt. Det är skrämmande, eftersom det är ett land med kärnvapen. När man går i ett krig så är tanken alltid att försöka vinna. Om det ser ut som om man inte vinner eller får det som man vill ha – ja, därför har man kärnvapen. Hela situationen är allvarlig och skrämmande.

Hanna Smith är Rysslandsexpert och forskningschef vid Europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot

ANDRA LÄSER