Återvunna material och ekologiska alternativ i årets moderskapsförpackning

84-årig klassiker satsar på trendig design, miljövänliga val och unga formgivare.

Bäddlådan som produkterna packas in i pryds i år av mönstret Blåbär med mjölk, designat av Ilona Partanen. Motivet valdes genom en designtävling för unga formgivare.
Årets moderskapsförpackning har gjorts med ekologiska förtecken. En del av de tyger som har använts i framställningen av babykläderna är återvunna.
– Till exempel collegeoverallen, ett par byxor och en body har tillverkats av återvunnen bomull och polyester. Nästan alla bomullsplagg är av ekologiskt odlad bomull, säger planerare Veera Petäjä på Folkpensionsanstalten.
I praktiken kommer de återvunna tygerna från restbitar i textilindustrin.
– Vi måste vara noggranna med kvaliteten på tygerna och veta vad de har för ursprung. De får inte innehålla kemikalier eller tungmetaller som kan orsaka eksem eller motsvarande, säger Petäjä.
Här kan du se lanseringen av den nya moderskapsförpackningen:

Har ni mätt koldioxidavtrycket på moderskapsförpackningen?

– Nej, men det är på gång. Vi har inlett ett samarbete med Aalto-universitetet för att utreda frågan. Eftersom det rör sig om 50 produkter så är det inte helt okomplicerat att mäta produkternas miljöeffekter.
Årets mönster och design på till exempel åkpåsen valdes efter en omröstning. Det vinnande mönstret med djurmotiv på en ljusgrå botten fick 51 procent av rösterna. Klädernas färger är även detta år dämpade, neutrala och jordnära.
– Vi har satsat på melerad beige, turkost, orange och dova gula nyanser, alltså ganska könsneutrala val. Mönstren återger djur och abstrakta figurer. Inga skrikiga eller klatschiga färger ingår i paletten i år. Kvalitet går före estetik, säger Petäjä.
Årets moderskapsförpackning har gjorts med ekologiska förtecken. En del av de tyger som har använts i framställningen av babykläderna är återvunna.

Unga formgivare

Bäddlådan som produkterna packas in i pryds i år av mönstret Blåbär med mjölk, designat av Ilona Partanen. Motivet valdes genom en designtävling för unga formgivare.
Utöver en lång rad babykläder och hygienprodukter innehåller moderskapsförpackningen bland annat en badhandduk, pekbok, filt och ett mjukisdjur. Innehållet i förpackningen förnyas varje år utifrån den kundrespons som Folkpensionsanstalten får.
– Moderskapsförpackningen är fortfarande enormt populär. Över 90 procent av alla finländska förstföderskor vill ha förpackningen. Den ger alla babyer en jämlik start i livet, oavsett vad familjens sociala status och ekonomiska situation är, säger Petäjä.
Enligt Petäjä är det många familjer som inte kommer att tänka på allt som behövs med en nyfödd baby i huset.
– En nagelsax som är anpassad för en baby är en sådan grej som lätt glöms bort, säger hon.

Här kan du följa lanseringen av årets moderskapsförpackning

Moderskapsförpackningen är en social förmån som alla finska familjer har rätt till i samband med babyns födsel. Föräldrarna ska ansöka om moderskapsförpackningen minst två månader innan den beräknade tidpunkten för barnets födelse.
FPA har utlokaliserat distributionen till Suomen kirjastopalvelu, som svarar för leveranserna av alla moderskapsförpackningar i år. Konkurrensutsättningen och upphandlingen av produkterna sköts av FPA. Över 30 000 moderskapsförpackningar levereras till familjer på olika håll i landet varje år.

Moderskapsförpackningen

Lagen om moderskapsförpackningen kom till redan 1937.
De första förpackningarna delades ut till lågt bemedlade familjer från och med 1938.
Från och med 1949 har moderskapsförpackningen delats ut till alla finländska familjer som har fått en baby.
Socialstyrelsen och Statens upphandlingscentral ansvarade för moderskapsförpackningen 1938-1994.
Folkpensionsanstalten övertog ansvaret för moderskapsförpackningen 1994.

ANDRA LÄSER