Verstappen vann i Belgien – Hamilton bröt

På grund av motorbestraffningar startade VM-ledaren Max Verstappen på 14:e plats. Det bekom inte nederländaren som innan halva loppet klättrade upp på första plats och höll undan för sin andra raka vinst i belgiska Spa. Värre gick det för Lewis Hamilton som tvingades bryta efter första varvet. Också Valtteri Bottas avbröt.

Max Verstappen vann i Spa igen.
28.08.2022 18:16
Max Verstappen fortsätter att visa sin överlägsenhet i Red Bull-bilen. Trots motorbestraffning och en 14:e plats i startledet klättrade han snabbt genom fältet till ett hav av jublande orangeklädda supportrar till Verstappen.
Redan på varv 18 åkte han förbi Ferraris Carlos Sainz för att ta ledningen, en så tidig ledning tappar inte Verstappen.
Starten skulle visa sig bli så kaotisk som starter ofta kan bli i formel 1. På första varvet försökte Mercedes Lewis Hamilton sig på en omkörning av Alpines Fernando Alonso, något som skulle bli ödesdigert för britten.
– Det var ett hektiskt förstavarv där jag bara försökte undvika trubbel, så mycket hände framför mig, säger Verstappen i segerintervjun.
Alonso såg ut att ge plats på utsidan till Hamilton som desperat ville åt innervarvet. Då fanns det inte plats för veteranen som körde på Mercedesbilen bakifrån och gav Hamilton en liten luftfärd som tvingade honom att avbryta rejset. Alonso kunde fortsätta och slutade på sjätte plats.
På samma varv körde Williams Nicholas Latifi ut i gruset och spann med bilen in i Valtteri Bottas. Latifi kunde fortsätta men Bottas tvingades avbryta i Alfa Romeo-bilen.
I toppen blev det en så kallad "ett-tvåa" med Verstappen i topp och Red Bulls andra förare Sergio Pérez på andra plats – hela 17 sekunder bakom. Sainz knep den sista podiumplatsen två sekunder före George Russell, Mercedes.
– När vi väl samlade oss efter säkerhetsbilen så var bilen helt overklig, säger Verstappen.

ANDRA LÄSER