Hankeiter fick flytta in i splitternya bostäder – nu vankas champagne, matlagning, fester och gitarrspel

En lång kö av förväntansfulla ungdomar på väg att kvittera ut sina nycklar ringlar sig utanför Hankens nya studentbostadshus på Busholmens sydspets. För hankeiterna är det en lyckans dag att äntligen få ett eget hem där de kan umgås, tillreda mat och spela elgitarr.

Hankenstuderanden Robin Berntzen i färd med att flytta in i Hankens nya studenthus på Busholmen. Berntzen får flytthjälp av sina kompisar Oskar Eskman till höger och Anton Mattson längst inne i hissen. Till vänster utanför hissen kämpar flyttkarlen tillika Robins pappa Caspar Berntzen med strykbräde, toaborste och dammsugare.
I dag var en stor dag för de Hankenstudenter som kvitterade ut nycklarna till någon av de 80 splitternya studentbostäder som står färdiga invid hamnbassängen i nybygget på Busholmen som går under namnet Hankens Isabella.
Bland de första på plats är ålänningarna Victor Winberg med flickvännen Linnea Eriksson som båda studerar på Hanken och som hittills har bott i var sin bostad. I dag flyttar de ihop i en förtjusande tvårummare på åttonde våningen med utsikt över Busholmens urbana innergårdar, blått hav och marinan på Drumsö.
Victors föräldrar Carita Winberg och Karl-Gustav Winberg har ställt upp som hantlangare och håller tillsammans med det unga paret på och tömmer flyttbilen som de har parkerat intill huvuddörren. I rask takt lassar de ut möbler, resväskor och flyttlådor som åker upp med hissen.
Åländska hankeiterna Victor Winberg och Linnea Eriksson flyttade in i sitt första gemensamma hem, en trivsam tvårummare på åttonde våningen.

Champagneskål för första gemensamma hemmet

Bara mödan är över, flyttlådorna uppburna och föräldrarna på väg med färjan hem mot Åland, ska det unga paret Winberg-Erikson öppna den butelj med äkta champagne som de har införskaffat dagen till ära i tax free-butiken på Ålandsfärjan.
Tre trappor ner på femte våningen är glädjen precis lika stor då Robin Berntzen tillsammans med några starka kamrater och sin likaså starka pappa Caspar Berntzen, bär in Robins flyttlass.
HBL får gå husesyn i ett spännande ögonblick och får vara med första gången Robin Berntzen låser upp dörren till nya bostaden med utsikt över hamnbassängen rakt fram och horisonten till höger. Köket ser durabelt ut med nya stilrena vita köksskåp.
Berntzen som studerar företagsledning som huvudämne tycker att det ska bli roligt att flytta till ett hus med enbart Hankenstuderande.

Festsugen

– Fjolåret med coronan och allt var det innebar, gjorde att det sociala umgänget var nerbantat till ett minimum. Jag tror och hoppas att det ska bli en ändring på den här punkten. Förhoppningsvis blir det mer fester det här läsåret, säger Berntzen.
I kön bland hankeiterna som väntar på att kvittera ut sina nycklar, träffar vi Jakob Böök som är glad över att få sitt första egna hem.
– Jag ser fram emot att från och med nu kunna styra och ställa helt själv, utan att behöva anpassa mig till andra, säger Böök som flyttar från föräldrahemmet i Ulrikasborg.
En sak som han väntar extra mycket på är att kunna tillreda egen mat i eget kök.
– Det återstår ännu att se hur mycket köksattiraljer som får plats, säger Böök som gillar asiatiska rätter.

Elgitarr i egen bostad

Oliver Charpentier som flyttar från föräldrahemmet i Notviken i Esbo hör också till de lyckligt lottade som har kommit över en bostad i nybygget.
– Det känns bra att få bli självständig och kunna flytta närmare stan, säger Charpentier som ser fram emot att sätta sig ner i sin nya bostad och spela elgitarr alldeles för sig själv.
Robin Berntzen går förbi Charpentier i nyckelkön och stannar upp då rösten låter bekant.
– Varifrån känner jag dig? Ajo Drakan, så var det ju. Du är Chappe! Går du också på Hanken nu för tiden? säger Berntzen som blir glatt överraskad över att råka på sin armépolare.
Inte så pjåkig utsikt över hamnbassängen, Västra terminalen och havet från Robin Berntzens nya studentbostad.

Disponenten: Svenskspråkiga är skötsamma

I den än så länge tomma affärslokalen i bottenvåningen sitter fastighetssekreterare Eveline Bäckroos och vd:n Jörgen Wiik från Fastighets Ab Arcada Nova och delar ut nycklarna. Wiik har hittills ansvarat för 610 studentbostäder för svenskspråkiga studerande i Arabiastranden. I och med Hankens 80 nya bostäder på Busholmen har Wiiks byrå nu hand om 690 studentbostäder för svenskspråkiga studerande i huvudstaden.
– På ett allmänt plan kan jag säga att det går ytterst lugnt och städat till i våra bostäder. Säkert inverkar det att det endast bor studerande vid svenskspråkiga högskolor i de hus vi har hand om. Det har betydelse att alla känner alla. Det innebär en viss social kontroll som inte verkar finnas till exempel då jag talar med kolleger som sköter HOAS (Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse) bostäder, säger Wiik.
Kvarteret Isabella på Busholmen. Längst till höger finns Brita Maria Renlunds stiftelses lärarbostäder. I mitten Hankens 80 studentbostäder som stod inflyttningsklara på måndagen. 15-våningarsbyggnaden till vänster ägs av Ålandsbankens bostadsfond och kommer att hyras ut på fria marknaden från och med årsskiftet.

Coronan gav fler festklagomål

Men helt dåliga festare är inte heller de svenskspråkiga studenterna.
– I och med coronan ordnas det mycket mer hemmafester eftersom krogarna stänger så tidigt. I vanliga fall brukar vi få in ungefär ett klagomål i månaden på grund av högljudda fester, men för stunden kommer det kanske tre klagomål i veckan, berättar Wiik.
Wiik säger att något av det bästa i hans jobb är att få ta del av den genuina glädjen då unga människor får flytta in i sin första egna bostad.
På inflyttningsdagen fanns ännu åtta lediga enrumsbostäder i Hankens nya studentbostadshus. Eveline Bäckroos bedömer att alla bostäderna kommer att gå åt under den här veckan. Enrummarna i huset kostar mellan 564 och 759 euro i månaden beroende på storlek och om bostaden vetter mot gården eller havet. Hyran för tvårummarna på 51 kvadratmeter är 1 010 euro i månaden.
ANDRA LÄSER