Ukrainskt jubel efter intåg i Cherson – men sannolikheten för att kriget blir långvarigt har ökat

Efter att tvingat ut Ryssland först ur Kievregionen och sedan från Charkivområdet går Ukraina mot en tredje offensiv seger när Ryssland lämnar Cherson. Några snabba nya segrar är ändå inte att vänta, tror krigsvetaren Ilmari Käihkö.

Ukrainare firade framgången i Cherson i centrala Kiev under fredagskvällen.
Tim Johanssontim.johansson@hbl.fi
12.11.2022 06:46 UPPDATERAD 12.11.2022 18:23
På fredagen hissades den ukrainska flaggan i centrala delar av storstaden Cherson. Ukrainsk militär tog över där den ryska hade retirerat.
Allt gick snabbare än de flesta hade räknat med. På onsdagen hade Ryssland meddelat att man drar sig ur Cherson.
– Att det gått så snabbt tyder på att det ryska meddelandet i tisdags handlade om att man ville förbereda den ryska allmänheten på ett nederlag som inte kunde undvikas, säger Ilmari Käihkö, forskare vid svenska Försvarshögskolan och Alexandersinstitutet vid Helsingfors universitet.
Den ryska reträtten är den här gången möjligtvis mer organiserad än vad som var fallet i Charkiv i september. Då led de ryska styrkorna massiva förluster när trupperna backade i panik.
– Knappast har Ryssland helt undvikit förluster den här gången heller. När man vänder ryggen mot fienden lider man förluster, säger Käihkö.
Efter den ryska reträtten ser floden Dnjepr ser ut att bilda frontlinje under vintern. Ryssland befäster sina positioner på den södra sidan av floden.
– Det blir mycket svårare för Ukraina att ta sig framåt. Sannolikheten för att kriget blir längre har ökat betydligt, säger Käihkö.
Ilmari Käihkö räknar med att fronten stabiliseras vid floden Dnjepr, efter den ryska reträtten. 
Vladimir Putins och Rysslands förhoppning är att ett utdraget krig tröttar ut Ukraina och också länderna som stödjer Ukraina med vapen och andra resurser. Tanken är att något, till exempel ett valresultat i Europa eller USA, vänder kriget till Rysslands favör. Ukraina är beroende av stödet från väst.
– Här kan de hända att Putin står för önsketänkande. Energikrisen i Europa verkar inte bli så svår som man befarat och stödet till Ukraina är fortsatt starkt. Den nya svenska regeringen har lovat mer stöd till Ukraina jämfört med den gamla. Val ser inte ut att rubba stödet på det sättet som Ryssland hoppas på, säger Käihkö.
Att fronten troligtvis stabiliseras under vintern ger möjlighet för Ryssland att lära sig av sina misstag under kriget. Osäkerheten om den ryska militärens inlärningsförmåga är ändå stor.
– Mobiliseringen gör att Ryssland har fått in nya trupper, väldigt många fler man. Men frågetecken om truppernas utrustning och stridsmoral är många.

USA-general: Ta chansen till fred 

På torsdagen sade den amerikanska försvarschefen, general Mark A. Milley, att en stabilisering av frontlinjen under vintern kan öppna för fredsförhandlingar.
”När det finns en möjlighet att förhandla, när fred kan uppnås, grip den chansen”, sade Milley enligt CNN.
Uttalandet om fredsförhandlingar var nytt från den amerikanska militären. Från den amerikanska politiska ledningen hörs ännu inte liknande tongångar.
Ilmari Käihkö tror inte att Ukraina och ukrainarna är beredda att förhandla om fred än. I stället är siktet inställt på nya militära segrar i de ockuperade delarna av södra Ukraina.
För Ryssland, som startat kriget, är frågan på sätt och vis enklare, åtminstone i teorin.
– Putin skulle kunna sluta kriget i dag om han ville, säger Ilmari Käihkö.

ANDRA LÄSER