Sara Ray placerade Esse på presidentens karta

Gädda, skinka av rybsgris, ekologiska grönsaker och hembakta karelska piroger kommer med stor sannolikhet att dukas fram på julbordet vid Talludden. Gosskören Cantores Minores och Finlands lucia Sara Ray stod för det musikaliska innehållet när en rad livsmedelsproducenter överräckte sina julgåvor till presidentparet.

Finlands lucia Sara Ray strålade ikapp med decembersolen som lyste in på Talludden när hon ensam sjön första versen av psalmen Härlig är jorden.
Traditionen med julhälsningar till presidentparet har långa anor i Finland, den första julgranen överräcktes till president Urho Kekkonen redan 1963. I år fanns representanter för en handfull livsmedelsproducenter på plats i Talludden för att framföra sina julhälsningar i form av gåvor och korta tal.
Agroforststudenterna, som överräckte en präktig gran och en havrekärv till president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio, passade på att poängtera hur viktig den finska skogen är, inte bara ekonomsikt och som en växtplats för inhemska julgranar utan som en del av vårt ekosystem, en plats för rekreation och återhämtning.
Årets julgädda är fångad av fiskaren Klas Mattson på Jurmo och ganska speciell, den är nämligen inte grön i färgen som gäddor ofta är, utan silverfärgad. En julgåva från Korpo kulturgille.
Naturskyddsförbundet Luonto-Liitto, som överräckte en korg med ekologiska grönsaker, var inne på samma tema.
– Vi jobbar för de finländska barnens rättigheter att vistas i naturen. Skogen är viktig för allas vår hälsa, det lindrar stressen att röra sig i skogen, det gör gott åt både konditionen och det psykiska välbefinnandet. Dessutom har färsk forskning hittat ännu fler hälsofrämjande effekter i lingon, sade förbundets taleskvinna.
Diskussionen fortsatte kring temat klimat när Korpo Kulturgille bar fram sin julgädda och framförde sina hälsningar från skärgården:
– Havets tillstånd har försämrats till en följd av klimatförändringen, det finns inte längre lika mycket fisk i haven som förr.
Talluddens värd, president Sauli Niinistö, bjöd alla livsmedelsproducenter och sångare på glögg och efter den officiella ceremonin hann presidentparet mingla med gästerna.
Fiskaren Klas Mattson hade ändå lyckats fånga en präktig gädda till presidenten i vattnen utanför Jurmo. Det var en något ovanlig sådan, en silverfärgad variant av den vanligtvis grönskiftande gäddan.

Uppskattat besök

Finlands lucia Sara Ray fick äran att avsluta den festliga men samtidigt formellt avslappnade tillställningen i presidentparets tjänstebostad. Hon skred in med levande ljus i håret och behövde den här sällsynt soliga torsdagen inte skingra något mörker, de stora fönstren som vetter mot söder släppte in ett mjukt och vackert solljus på Talludden.
Sara Ray hade med sig sex tärnor från luciakören och de framförde tre sånger, förutom Luciasången också Nu lyser julens stjärna klar samt Härlig är jorden, den mellersta versen på finska.
HBL fick tag på Sara Ray senare på eftermiddagen, då luciaföljet körde från ett äldreboende till ett annat. Hon medger att det var lite extra pirrigt att uppträda inför rikets president, men att allt gick riktigt bra.
– Jag hann prata med både presidenten och fru Haukio. Sauli Niinistö såg lite fundersam ut när jag berättade att jag kommer från Esse, men när jag preciserade med Pedersöre var han på kartan igen. Jenni Haukio pratar en riktigt god svenska, hon är språkligt begåvad. Jag fick det intrycket att de båda uppskattade lucias besök, berättar Ray om mötet med presidentparet.

Bråda dagar

Sara Ray har nu haft rollen som Finlands lucia i en veckas tid och är mitt inne i den mest hektiska tiden av luciaturnén. Dagarna är fullbokade med uppträdanden.
– I går (onsdags) var vi i Vasa och hade tio uppträdanden under en dag, plus flygresorna fram och tillbaka. Det har blivit ganska korta nätter ibland, men dagarna är väldigt givande, jag somnar med ett leende på läpparna varje kväll, säger Sara Ray som under luciamånaden bor i en lånad lägenhet i Tölö.
Blomsterhandlarförbundet hade arrangerat ett par röda julkorgar med den nya julstjärnan Mickey Mouse, som har runda kronblad, samt sådana amaryllisar som inte går att sälja i detaljhandeln för att stjälkarna är krokiga – men i blomsterkorgar stör den detaljen inte.
Hon har som målsättning att hinna prata med åtminstone en del av alla de människor lucia möter under sina besök, för det är just människomötena som är de givande, men Sara njuter också av umgänget med sina tärnor, som följer med henne i lite olika uppsättningar varje dag.
– Tärnorna är en stor trygghet, vi har en fin gemenskap i kören och med luciaföräldrarna som fixar allt praktiskt. På det förra äldreboendet hann vi slå oss ned runt kaffebordet, dricka en kopp kaffe och prata med alla som bor där, det kändes fint!
Lucia Sara Ray och hennes sex tärnor, ackompanjerade av luciakörens dirigent Jannike Sandström på pianot, framför tre sånger på Talludden.
På fredagen hälsar Finlands lucia på i en rad äldreboenden under förmiddagen, men gör ett offentligt uppträdande mitt på dagen då hon besöker i Nationalmuseet. På eftermiddagen styr luciabilen österut för uppdrag i Sibbo och Borgå.

ANDRA LÄSER