Förundersökning om broraset i Dalarna

Tolv byggarbetare skadades när en gjutform med betong kollapsade vid ett brobygge i Ludvika i Dalarna i går.

FNB–TT
14.07.2017 17:50 UPPDATERAD 14.07.2017 17:56
Nu har man inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott.
– En förundersökning har inletts om arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada. Det har man gjort för att det finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har begåtts, så det är alltså en väldigt låg misstankegrad, säger kammaråklagare Charlotta Tanner vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål till Sveriges Radio Ekot.
Alla som skadades var anställda hos en polsk underentreprenör till Skanska, G&M.
– Det är en katastrof, säger projektledaren Lukasz Sobon på G&M till TT.
– Det kan inte vara ett misstag från vår sida, säger Sobon som tror att någon räknat om eller kalkylerat fel på ett sätt som gjort att stöden för formen inte klarade vikten den skulle ha gjort.
Larmet om olyckan vid bygget av den nya Kajbron gick strax efter klockan 15 finsk tid och en stor räddningsinsats drog i gång. Under gjutningen av brobanan över järnvägen var det något som gick fel. Formen med betongen rasade ner på spåren när ställningen den vilade på vek sig.
Tolv personer skadades och fördes till sjukhus i Falun, Ludvika och Örebro. Enligt landstinget i Dalarna var sex av dem allvarligt skadade. Det handlar om krosskador, klämskador och trauma. Ingen av de drabbade har livshotande skador.

ANDRA LÄSER