Finlandssvenska sång- och musikfesten skjuts upp till 2022

Den finlandssvenska sång- och musikfesten skjuts upp med ett år.

2016 hölls sångfesten i Karleby. Vanligtvis är det fem år mellan festerna. Nu blir det sex år.
18.11.2020 20:52 UPPDATERAD 19.11.2020 09:42
Planen var att festen skulle arrangeras i Helsingfors den 10-13 juni 2021.
Styrelsen för Finlands svenska sång- och musikförbund gör nu bedömningen att det på grund av coronapandemin knappast går att genomföra en festival med tusentals körsångare och instrumentalister redan i juni.
Den nya tidpunkten för sångfesten är 9-12 juni 2022.
– Deltagarnas säkerhet är vår högsta prioritet och vi ser det som osannolikt att det går att ordna en massmusikfest i Helsingfors i juni 2021. Även om pandemiläget förbättras avsevärt och vi får tillgång till ett vaccin under 2021, har coronapandemin påverkat verksamheten i körerna och orkestrarna, säger FSSMF:s ordförande Patrik Karlsson i ett pressmeddelande.
Övningarna inför sång- och musikfesten har visserligen kunnat ske virtuellt men det är viktigt för körerna och orkestrarna att få öva tillsammans och förbereda sig ordentligt inför festivalen, skriver förbundet.
– Vi vill kunna genomföra sång- och musikfesten så som ursprungligen planerat, det vill säga med fokus på stora masskonserter. Det vore inte rättvist att ordna festivalen halvdant, säger sångfestens konstnärliga ledare Kari Turunen i pressmeddelandet.

ANDRA LÄSER